za-kradez-dat-klientu-dostal-t-mobile-pokutu-3-6-milionu
Novinka Za krádež dat klientů dostal T-Mobile pokutu 3,6 milionu

Za krádež dat klientů dostal T-Mobile pokutu 3,6 milionu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 8. 2016 15:00

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil společnosti T-Mobile pokutu ve výši 3,6 milionu korun. Důvodem je krádež dat 1,2 milionu klientů, jíž se dopustil jeden ze zaměstnanců operátora. Podle ÚOOÚ se telekomunikační firma dopustila správního deliktu, když údaje dostatečně nezabezpečila.

Reklama

Mezi odcizenými údaji zákazníků T-Mobilu jsou jména, data narození, adresy, telefonní čísla, zákaznické kódy, údaje o tarifech, průměrných útratách a značkách zařízení i čísla účtů. „Udělený postih akceptujeme, byť se nám pokuta, s ohledem na okolnosti, zdá nepřiměřená," uvedl Hrabal z tiskového oddělení T-Mobile. „V daném případě šlo o fatální selhání bývalého zaměstnance, který je již trestně stíhán,“ dodal.

Již dříve T-Mobile oznámil, že mezi ukradenými daty nebyla hesla zákazníků a že firmě ani klientům nevznikla krádeží žádná škoda. ÚOOÚ při rozhodování o pokutě zohlednil, že operátor po krádeži dat zpřísnil zabezpečení osobních údajů svých zákazníků. O sankci rozhodl úřad 10. srpna. Proti udělení pokuty by operátor mohl podat ve lhůtě 15 dní rozklad, ale T-Mobile sdělil, že rozklad nepodá.

Zdroj: CTK T-Mobile

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama