na-sluzebni-ceste-prijdete-spis-o-citliva-data-nez-o-penize-tvrdi-kaspersky-lab
Novinka Na služební cestě přijdete spíš o citlivá data než o peníze, tvrdí Kaspersky Lab

Na služební cestě přijdete spíš o citlivá data než o peníze, tvrdí Kaspersky Lab

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 7. 2016 09:00

Lidé cestující pracovně do zahraničí bývají častěji okradeni o cenná osobní nebo firemní data než o peníze. Chování převážně seniorních pracovníků na internetu nahrává kybernetickým zločincům. Vyplývá to ze studie společnosti Kaspersky Lab provedené ve 23 zemích včetně České republiky.

Reklama

Téměř každý desátý (8 %) dotázaný Čech se stal během svých služebních cest cílem kybernetických zločinců. U seniorních obchodních manažerů dosahuje toto číslo až 17 %. Pracovníci i přesto, že jsou daleko od zabezpečení jejich pracovních komunikačních sítí a mají k dispozici tajná data společnosti, nepřizpůsobují své chování cestovním podmínkám. To se týká více než poloviny lidí (54 %) na služební cestě a až 62 % seniorních pracovníků.

Globálně tři z pěti (59 %) seniorních zaměstnanců přiznávají, že se vždy snaží připojit k internetu tak rychle, jak je to jen možné. Očekává se totiž od nich, že budou neustále dostupní. Jeden z šesti dotázaných používá pracovní zařízení k připojení k internetu ještě, než dorazí do cílové destinace. Téměř polovina (48 %) seniorních manažerů a více než 43 % manažerů na střední úrovni využívají k připojení svých zařízení v zahraničí nezabezpečené veřejné WiFi sítě. Nejméně dva z pěti respondentů (44 %, resp. 40 %) používají WiFi sítěi k posílání pracovních e-mailů s citlivými nebo tajnými přílohami.

Studie dále ukázala, že jedním z důvodů neopatrného chování uživatelů na služebních cestách je předpoklad, že pracovní zařízení jsou podstatně bezpečnější – co se týká připojení k internetu – než soukromé komunikační nástroje. Třetina (33 %) dotázaných Čechů pak předpokládá, že jejich zaměstnavatel nastavil silná bezpečnostní opatření. Globálně je tento argument nejčastějším mezi vedoucími společností (53 %) a manažery na střední úrovni (46 %).

Každý třetí Čech (33 %) si myslí, že pokud jsou pracovníci vysláni do zahraničí, měl by jejich zaměstnavatel přijmout veškerá rizika, která jsou s tím spojená. Zajímavé také je, že globálně jeden z pěti (20 %) seniorních zaměstnanců připouští, že používá Wi-Fi připojení, aby se pomocí pracovního zařízení dostal na webové stránky s citlivým obsahem. To je o 8 % více, než je průměr u ostatních zaměstnanců. Podobná čísla vychází i pro používání internetového bankovnictví. K němu neváhá získat přístup pomocí veřejné Wi-Fi sítě 16 % zaměstnanců, resp. 27 % vedoucích pracovníků.

Na služební cestě přijdete spíš o citlivá data než o peníze, tvrdí Kaspersky Lab
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky Lab TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama