o2-dostalo-pokutu-4-5-milionu-kvuli-automatickemu-dokupovani-dat
Internet Novinka O2 dostalo pokutu 4,5 milionu kvůli automatickému dokupování dat

O2 dostalo pokutu 4,5 milionu kvůli automatickému dokupování dat

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 7. 2016 16:00 5

Český telekomunikační úřad vyměřil operátorovi O2 pokutu 4,5 milionu korun za nekalou obchodní praktiku v souvislosti s aktivací služby automatického obnovování datového objemu. Podobně potrestán byl loni také konkurenční Vodafone.

Reklama

„Správního deliktu agresivní obchodní praktiky podle zákona o ochraně spotřebitele se O2 dopustilo tím, že všem spotřebitelům s aktivovaným datovým tarifem automaticky a bez jejich aktivního souhlasu spustilo ke dni 15. května 2015 službu „Obnovení objemu dat“. Na základě této změny pak lidem, kteří si iniciativně nevyžádanou službu sami nedeaktivovali, účtoval automaticky po vyčerpání základního datového balíčku cenu za zachování stávající rychlosti datového připojení,“ vysvětlil úřad v tiskové zprávě.

O2 se dále dopustilo správního deliktu nesplněním informační povinnosti podle zákona o elektronických komunikacích, když neinformovalo všechny účastníky se smlouvou na dobu určitou o jejich právu nesouhlasit s vnucenou změnou smlouvy a ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti změny, a to bez jakýchkoliv sankcí.

ČTÚ zároveň operátorovi uložil povinnost změnit smlouvy se všemi účastníky – spotřebiteli, kteří využívají mobilních datových služeb tak, aby do 60 dnů od právní moci rozhodnutí ze smluv byla odstraněna všechna ujednání, na základě kterých by byl operátor oprávněn bez výslovného a aktivního objednání ze strany spotřebitele automaticky obnovit po vyčerpání základního datového balíčku objem poskytovaných datových služeb a za takto provedené automatické obnovení dat účtovat cenu. Rozhodnutí je pravomocné.

Za automatické dokupování dat byl v loňském roce potrestán také Vodafone. Ten však dostal pouze miliónovou pokutu.

Zdroj: ČTÚ TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama