doom-a-vulkan-narust-vykonu-radeonu-ale-ma-to-hacek
Novinka DOOM a Vulkan - Nárůst výkonu Radeonů, ale má to háček!

DOOM a Vulkan - Nárůst výkonu Radeonů, ale má to háček!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 7. 2016 20:58 121

Výkon Radeonů v Doomu skutečně stoupá, ale pouze pokud je osazen výkonný CPU. Jinak je to bída!

Reklama

Člověk se vrátí z daleké cesty, chce si přečíst recenze za poslední tři týdny a jediné, co všude čte je toto: Radeony drtí GeForce v DOOM, který dostal nový Vulkan patch. OMG, to je snad jako nové náboženství, za dva dny co jsem doma, na mě tato informace vyskočila snad stokrát! Nic se nezdá zajímavější, než tohle, alespoň takový mám dojem. I přes střelbu v Mnichově, například. Ve všech komentářích u všech recenzí GTX 1060 po celém světě, je komentář: A kde je test Vulkanu v Doomu? - Jediná hra, kde se AMD daří, se asi stala přes noc modlou, proč ne, ďábelská je na to dost. Tak jsem se na to podíval ... na tu senzaci ..

DOOM a Vulkan - Nárůst výkonu Radeonů, ale má to háček!
i Zdroj: PCTuning.cz

A hle, ono je to pravda. GeForce GTX 1060 má v OpenGL 101 fps a pod Vulkan 104 fps, nárůst výkonu 4 procenta. Radeon RX 480 má v OpenGL 89 fps ale pod Vulkan 121 fps, víc než GTX 1060 a hlavně nárůst výkonu 36 procent. Zdrcující porážka GeForce ... a nebo ne? Koukám totiž na použitý procesor, opravdu mají zákazníci Radeonu RX 480, grafiky střední nižší třídy s cenou nad sedm tisíc Kč v počítačích Core i7-6700K za víc než deset tisíc přetaktovaný na 4,5 GHz? - No to spíše ne, že. Se slabým procesorem totiž aura svaté trojice: Vulkan-Radeon-Doom nějak pohasíná ...

Na obstarožním Core i7-750 totiž GeForce GTX 1060 stále drží stejný výkon jako na Core i7-6700K, tedy 103 fps. Dokonce nárůst s Vulkanem je 13 procent. Majitelé Radeonu RX 480 mají ale s Vulkanem méně fps než na Core i7-6700K pod OpenGL. Sice je nárůst 28 procent, ale reálná fps spadla ze 121 na 81. Stejné je to na Phenomu X4. Průměrná fps na GeForce stále drží na 100 fps, Radeon se propadl do hodnoty 71 fps. Pokles výkonu Radeonu RX 480 na slabém procesoru je 58 procent.

To mě přivádí k myšlence, co bude v případě RX 480 častější? - Uživatel "A", který kupuje grafiky střední třídy, tedy s cenou do 300 USD jednou za několik let, který asi právě upgraduje R9 380 nebo ještě něco slabšího. Samozřejmě se stejně starým procesorem v sestavě. Nebo uživatel "B", který má nejvýkonnější herní procesor Skylake koupený letos, který bude pravděpodobně mít také výkonnější GPU a tedy jej RX 480 nezajímá. Vsadím své boty Adidas YZY s astronomickou cenou, že víc bude těch uživatelů "A".

Docela se bojím reakcí uživatelů, kteří si Radeon RX 480 pořídí do staršího počítače a pak budou zklamaní, že nemá takový výkon, jaký byl v recenzích. Z celého testu vyplývá ponaučení, ke starým procesorům neosazujte nové grafiky, nejsou pro ně dostatečně výkonné. GeForce je na tom kousek lépe, ale také v mnoha hrách ztrácí se slabším CPU výkon. U Radeonu RX 480 je to ale markantnější ... otestuji Doom přes víkend sám, uvídíme zdali měl test pravdu či nikoliv.

Zdroj : Hardware Unboxed

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama