v-poslednim-kvartalu-se-microsoftu-darilo-hlavne-diky-cloudu
Novinka V posledním kvartálu se Microsoftu dařilo hlavně díky cloudu

V posledním kvartálu se Microsoftu dařilo hlavně díky cloudu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 7. 2016 11:30

Microsoft zveřejnil finanční výsledky za poslední fiskální čtvrtletí i celý loňský rok. Nejvíce rostla divize internetových serverů – cloudů, padaly ale tržby z prodeje systému Windows.

Reklama

„Tento rok byl klíčový pro naši transformaci,“ napsal ředitel firmy Satya Nadella. „Microsoft Cloud se chytil silné zákaznické poptávky. Díky tomu jsme získali pevnou pozici, abychom v příštím roce dosáhli na nové příležitosti,“ dodal. Za poslední fiskální čtvrtletí roku 2016 dosáhla firma na obrat 20,6 miliardy dolarů se ziskem 3,1 miliardy dolarů. Za celý loňský rok si pak připsala čistý zisk 22,3 miliardy dolarů.

Za dobrými finančními výsledky stojí zejména cloudový produkt Azure, jehož tržby se se oproti třetímu kvartálu více než zdvojnásobily. Celá cloudová divize pak loni utržila 6,7 miliardy dolarů (164 miliard korun), což představovalo meziroční nárůst o sedm procent.

Naopak tradičnější byznysy Microsoftu rostly méně nebo zaznamenaly propad. Divize Windows spadla třeba o čtyři procenta a výnos z herní divize se meziročně snížil o 9 procent – na vině jsou nižší prodeje Xboxu One, které poklesly o celých 33 procent.

Kromě hospodářských výsledků Satya Nadella oznámil i jednu (ne)překvapivou informací – Microsoft ruší svůj původní plán, který zahrnoval, aby se systém Windows 10 do roku 2018 dostal na jednu miliardu zařízení. Mohou za to samozřejmě špatné prodeje telefonů.

Zdroj: Microsoft

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama