8-z-10-cechu-nikdy-neslyselo-pojem-internet-veci-ukazal-pruzkum
Novinka 8 z 10 Čechů nikdy neslyšelo pojem Internet věcí, ukázal průzkum

8 z 10 Čechů nikdy neslyšelo pojem Internet věcí, ukázal průzkum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 6. 2016 18:30 15

Laická veřejnost téměř nemá povědomí o Internetu věcí a jeho využití. Poukazuje na to průzkum, který vznikl ve spolupráci Českých Radiokomunikací (ČRa) a Nielsen Admosphere.

Reklama

Přestože pojem Internet věcí aktuálně silně rezonuje v IT a tech komunitě, pro laickou veřejnost je stále neznámý. 83 % dotázaných v průzkumu uvedlo, že si nedokáže pod pojmem Internet věcí nic představit. Zajímavostí je, že téměř každý čtvrtý Čech je zřejmě velkým fanouškem katastrofických sci-fi filmů, protože po vysvětlení pojmu Internet věcí vyvstaly u této skupiny obavy o budoucnost lidské civilizace (39 % dotazovaných). Téměř polovina respondentů si od Internetu věcí slibuje zlepšení produktů a služeb. Pozitivněji smýšlející Češi vkládají velká očekávání do věcí z kategorie chytrých domácností (60 %), chytrých automobilů (59 %) a tzv. „wearables“ – nositelných zařízení (39 %).

Poslední měsíce ukázaly, že Internet věcí je oblast s velkým potenciálem a velmi rychle se v ČR rozvíjí. Laická veřejnost o ní zatím nemá dostatek informací, přitom tato technologie přináší řadu možností a výhod nejen pro oblast průmyslu, ale i pro chytrá města, chytré domácnosti a dopravu – tedy místa, která se nás všech bezprostředně dotýkají.

Výzkum provedla společnost Nielsen Admosphere. Cílovou skupinou byla internetová populace starší 15 let. Analýza dat byla uskutečněna na vzorku 507 respondentů.

8 z 10 Čechů nikdy neslyšelo pojem Internet věcí, ukázal průzkum
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama