geforce-gtx-1080-fe-neni-vubec-spatna-2-1-ghz-dava
Novinka GeForce GTX 1080 FE není vůbec špatná, 2,1 GHz dává

GeForce GTX 1080 FE není vůbec špatná, 2,1 GHz dává

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 6. 2016 22:50 64

Konečně jsem otestoval novou GeForce GTX 1080, nevěřte těm, co ji viděli jen fotkách - je slušná!

Reklama
GeForce GTX 1080 FE není vůbec špatná, 2,1 GHz dává
i Zdroj: PCTuning.cz

Dva týdny na mne karta musela počkat, než jsem se vrátil z dovolené, ale dnes jsem ji řádné prověřil. Zjistil jsem, že všechno, co se vám o ní snaží namluvit, ti kteří ji viděli jen na fotografiích, je lež. Dle recenzí a několika článků na webu (a diskusí) jsem nabyl dojmu, že referenční karta je špatná, hlučná, a nedrží takty. Ani jedno není pravda. To se jen zavilí odpůrci GeForce snaží čeřit vodu. Začněme mými poznatky:

Karta je těžká, chladič není žádné ořezávátko ale kus kovu, který má svou hmotnost. Je skutečně na bázi vapor-chamber. I tak je karta žhavá jako peklo, možná nejžhavější na povrchu za poslední roky testování referenčních karet. Celá přední část, hlavně kolem nápisu GeForce GTX 1080 je neskutečně rozpálená, stejně tak zadní plech.

Karta není hlučná, ani při dlouhé zátěži není hluk nijak zásadní, i když věřím, že premiové verze mohou být tišší. Bez vapor-chamber tomu ale nevěřím, tohle běžný heat-pipe chladič nedá. S posledním driverem (jiný jsem nezkoušel) se také ventilátor chová zcela standartně, žádné samovolné špičky v otáčkách, jak bylo někde prezentováno.

Legenda, že karta po dvaceti minutách klesne s frekvencí na takt základní (1,6 GHz) je lež. Přikládám obrázek ...

GeForce GTX 1080 FE není vůbec špatná, 2,1 GHz dává
i Zdroj: PCTuning.cz

Na screenshotu je hra Crysis 3 po dvaceti minutách hraní, karta stále drží frekvence kolem taktu 1810 MHz a nepadá pod tuto hodnotu. Otáčky ventilátoru jedou na 50-55 procent, stále tedy přijatelně tiše. Teplota se drží stále kolem 80-83 stupňů.

GeForce GTX 1080 FE není vůbec špatná, 2,1 GHz dává
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý obrázek vám neukážu celý, ale jen takt karty. Kdo tvrdil, že referenční PCB nedokáže nakrmit jádro, které by si udrželo takt 2,1 GHz se mýlil. Referenční napájecí kaskáda je pro toto jádro plně dostatečná. Více se dozvíte v článku, který vyjde příští týden. Budeme rozebírat detailně taktování Pascalu, v několika náročných hrách vysledujete, zdali karta "throttluje" a klesají jí takty (či nikoliv), pak také vyměníme chladič za jiný (vzduchový) a nakonec dáme jádru okusit vodního chlazení. Jak se změní chování karty s různým chlazením a zdali s vodou bude lepší taktování se dozvíte tedy příští týden.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama