bitcoiny-vymyslel-australsky-podnikatel-craig-wright
Novinka Bitcoiny vymyslel australský podnikatel Craig Wright

Bitcoiny vymyslel australský podnikatel Craig Wright

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 5. 2016 10:00 3

Dlouho se nevědělo, kdo vlastně bitcoiny, patrně nejznámější virtuální měnu, vymyslel. Situace se projasnila až nyní. Australský podnikatel Craig Wright poprvé veřejně přiznal, že za virtuální měnou stojí on sám.

Reklama

Jako důkaz Wright předložil během rozhovoru pro stanici BBC zprávy podepsané speciálním šifrovacím klíčem, které byly vytvořeny během prvních dnů vývoje bitcoinu. Právě ty mají dokazovat, že on je tvůrcem. Podle vlastních slov se odhalení své identity dlouho bránil, protože si chtěl uchovat soukromí a nechtěl se stát tváří nové měny.

O Australanovi jako možném otci digitální měny se spekulovalo už loni v prosinci. Tehdy se o něm psalo na serverech Wired a Gizmodo. Jen pár hodin uveřejnění článků provedla policie ve Wrightově domě razii, nic co by ho spojovalo s bitcoiny ale neodhalila.

Bitcoin byl vytvořen v roce 2009. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje.

Odhaduje se, že Wright drží celou jednu sedminu všech světových bitcoinů, což aktuálně odpovídá jmění o velikosti 450 milionů dolarů (10,6 miliardy korun). Jeden bitcoin lze aktuálně koupit zhruba za 450 amerických dolarů.

Australian Craig Wright identifies himself as #Bitcoin creator, ending years of speculation https://t.co/j0oyKzVVgk https://t.co/e6pRRIpCCy

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 2. května 2016

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama