gigabyte-predstavil-atx-zakladni-desku-f2a88x-d3hp-s-patici-fm2-a-osmi-porty-sata
Novinka Gigabyte představil ATX základní desku F2A88X-D3HP s paticí FM2+ a osmi porty SATA

Gigabyte představil ATX základní desku F2A88X-D3HP s paticí FM2+ a osmi porty SATA

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

10. 2. 2016 17:30

Patice AMD FM2+ je v poslední době již mírně opomíjená, jelikož se pro ni návalu nových procesorů už téměř jistě nedočkáme. Přesto někteří výrobci na tuto platformu nezapomněli. Jedním z nich je společnost Gigabyte, která nyní přichází s novým modelem F2A88X-D3HP.

Reklama

Jak už název napovídá, deska vychází z čipové sady AMD A88X, její formát je ATX a o její napájení se stará kombinace 24pinového ATX a 8pinového EPS konektoru. Regulaci napětí pro připojené APU zajišťuje 6fázové VRM. Deska je určena hlavně pro APU AMD, která v sobě nesou i grafický čip. Možná proto výrobce na PCB umístil pouze jeden slot PCI-Express 3.0 x16 pro grafickou kartu.

Gigabyte představil ATX základní desku F2A88X-D3HP s paticí FM2+ a osmi porty SATA
i Zdroj: PCTuning.cz

Na desce sice vidíme ještě jeden odpovídající slot pro grafiku, ale zde jde o rozhraní PCIe 2.0 x16 s limitem na čtyři linky. Pro rozšiřující karty jsou připraveny ještě tři krátké sloty PCIe 2.0 x1 a dvojice starších rozhraní PCI. Procesor je samozřejmě napojen na čtyři DIMM pozice pro paměti. Do nich lze umístit DDR3 paměti s taktem až 2400 MHz a kapacitou až 64 GB. Podporováno je i dvoukanálové zapojení. 

Gigabyte představil ATX základní desku F2A88X-D3HP s paticí FM2+ a osmi porty SATA
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro připojení disků nenabídne F2A88X-D3HP bohužel žádná moderní rozhraní, nicméně portů SATA III (6 Gb/s) se dočkáme dokonce osmi. Zato na zadním panelu najdeme moderní porty USB 3.1 a to jeden typu A a jeden typu C. Společně s těmito konektory jsou na I/O panelu také dva další porty USB 3.0, grafické výstupy HDMI 1.4a, dual-liink DVI či D-Sub. Nechybí zde ani vstupy a výstupy 8kanálového HD audia s izolační vrstvou a elektrolytickými kondenzátory a gigabitový ethernetový port.

O správu a nastavení hardware se stará UEFI BIOS využívající technologii dual-UEFI, která slouží k záloze BIOS v samostatné paměti. Nový model základní desky s paticí FM2+ je už k vidění i v našich e-shopech, kde se jeho cena pohybuje kolem 2 400 Kč. 

Zdroj: techPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama