pine-a64-nova-konkurence-pro-raspberry-pi
Novinka PINE A64: Nová konkurence pro Raspberry Pi

PINE A64: Nová konkurence pro Raspberry Pi

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

11. 12. 2015 11:00 3

Na Kickstarteru se objevil zajímavý nový projekt, který po komunitě žádá zafinancovat výrobu počítače. Vzhledem k jeho miniaturním rozměrům a nízké ceně by se mohlo jednat o výbornou konkurenci pro Raspberry Pi.

Reklama

PINE A64 je vybavený 4jádrovým 64bitovým procesorem s architekturou ARMv8 Cortex-A53, který je taktovaný na 1,2 GHz.

PINE A64: Nová konkurence pro Raspberry Pi
i Zdroj: PCTuning.cz

Na miniaturní základní desce o rozměrech 12,7 × 8 cm dále najdeme grafický čip Mali 400, 512 MB až 2 GB paměti RAM (v závislosti na verzi), slot pro microSD kartu až do kapacity 256 GB, gigabitový ethernet, dva USB 2.0 porty, HDMI ve verzi 1.4 (podporující přenos 4K), audio výstup a MIPI video port.

Maličkému počítači, ke kterému lze připojit také dotykový displej, nechybí ani podpora WiFi a Bluetooth. Nabíjení počítače probíhá skrze microUSB, nebo připojitelné baterie.

Dalším příjemným zjištěním je, že PINE A64 rozběhne hned několik různých operačních systémů. Tvůrci zmiňují Android 5.1 Lollipop, Ubuntu a Kodi.

A teď to nejlepší. Tento maličký pomocník může být váš už za 15 dolarů (512MB verze). Za verzi s 2 GB paměti RAM pak zaplatíte 29 dolarů. Tedy alespoň pokud využijete nabídky na Kickstarteru. Jaká bude cena po uvedení zařízení na trh známo není, může se však stát, že bude ještě o maličko dražší.

Více informací můžete získat na Kickstarteru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama