intel-odhalil-podrobnosti-o-procesorech-core-m-skylake-y-s-tdp-pouhych-4-5-wattu
Novinka Intel odhalil podrobnosti o procesorech Core M Skylake-Y s TDP pouhých 4,5 wattů

Intel odhalil podrobnosti o procesorech Core M Skylake-Y s TDP pouhých 4,5 wattů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

31. 8. 2015 20:00

Již několikrát jsme Vám přinesli informace o procesorech Intel 6. generace s kódovým označením Skylake, které se ve své desktopové formě už objevily na trhu a brzy se objeví i v mobilních zařízeních, jako jsou třeba notebooky, ultrabooky, hybridy a konvertibilní zařízení. Kromě Xeonů pro mobilní pracovní stanice, výkonných procesorů pro high-endové a herní notebooky Skylake-H a úsporných procesorů pro běžné notebooky Skylake-U, přinese Intel také třetí sortu extrémně úsporný CPU architektury Skylake nazvanou Skylake-Y.

Reklama

Tyto procesory budou určeny pro kompaktní výkonné notebooky a ultrabooky, které budou moci využívat pouze pasivní chlazení, jelikož jejich společným jmenovatelem bude extrémně nízké TDP pouhých 4,5 wattu. Procesory ponesou označení Core M a v nabídce Intelu se objeví hned čtyři. Namísto běžného využití označení Core i3, i5 a i7 se u nich setkáme se značením m3, m5 a m7. Všechny modely mají velice podobné specifikace a liší se zejména takty. Všechny budou využívat dvě jádra s podporou Hyper-Threading (tedy čtyři vlákna), nabídnou 4MB L3 cache a budou mít integrovaný grafický čip HD 515 se základním taktem 300 MHz.

Intel odhalil podrobnosti o procesorech Core M Skylake-Y s TDP pouhých 4,5 wattů
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním a nejvýkonnějším ze čtveřice těchto CPU by se měl stát model Core m7-6Y75, jehož procesorová jádra poběží v základu na taktu 1,2 GHz. S turbem se však může frekvence vyšplhat až na 3,1 GHz. Vyšší je také maximální frekvence GPU. Ta může narůst až na 1000 MHz. O něco slabším sourozencem tohoto procesoru se stane model Core m5-6Y57, jehož základní takt je 1,1 GHz a turbo frekvence může dosáhnout 2,8 GHz. Takt GPU je pak limitován 900 MHz. Třetí model je taktéž Core m5, nicméně s přídomkem 6Y54 a mírně nižší turbo frekvencí 2,7 GHz. Posledním a nejslabším procesorem této řady se stane Core m3-6Y30, jehož frekvence procesorových jader je v základu 900 MHz a s turbem se může vyšplhat na 2,2 GHz. Omezen je také maximální takt GPU a to na 850 MHz. 

Všechny procesory mají podporu připojení pamětí DDR3L-1600 a LPDDR3-1866, nabídnou také podporu VT-x a VT-d virtualizace a instrukčního souboru AES. Rovněž podporují technologií vPro a Trusted Execution. TDP procesorů je, jak jsem již zmínil, dimenzováno na 4,5 wattů, může se však pohybovat v rozsahu od 3 do 7 wattů v závislosti na využití. Poprvé bychom se s procesory Core M Skylake-Y měli setkat v některých zařízeních v září. Mezi prvními zařízeními, v nichž by se měly objevit, budou nové MacBooky Retina. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama