wikileaks-americka-nsa-spehovala-japonskou-vladu
Apple Novinka WikiLeaks: Americká NSA špehovala japonskou vládu

WikiLeaks: Americká NSA špehovala japonskou vládu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

3. 8. 2015 08:30

Kontroverzní mediální organizace WikiLeaks uveřejnila na své webové stránce dokumenty, podle nichž tajná služba Spojených států v minulosti ve velkém odposlouchávala japonské vládní činitele a tamní přední společnosti. Upozornila na to agentura Associated Press (AP).

Reklama

Ve zveřejněných dokumentech jsou i čtyři zprávy, které jsou označené jako „přísně tajné" a odhalují interní japonské diskuse o mezinárodním obchodu a reakci na klimatické změny. Poznámka na jedné ze zpráv naznačuje, že byla předána také Austrálii, Kanadě, Velké Británii a Novému Zélandu.

Server rovněž zveřejnil seznam NSA, na němž je 35 japonských „cílů" pro telefonní odposlechy, které zahrnují členy japonského vládního úřadu a japonskou centrální banku, stejně jako čísla na ministerstvu financí a obchodu. Japonská vláda zatím tyto informace nijak nekomentovala.

Organizace WikiLeaks již v minulosti publikovala podobné zprávy o výzvědné činnosti NSA vůči spojencům Německu, Francii a dalším zemím. Americký špionážní program byl údajně zaměřen i na kancléřku Angelu Merkelovou, současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera nebo tři poslední francouzské prezidenty včetně socialisty Françoise Hollandea.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama