spekulovalo-se-ze-se-amd-mozna-rozdeli-na-dve-firmy-amd-to-ale-oficialne-poprelo
Grafické karty Novinka Spekulovalo se, že se AMD možná rozdělí na dvě firmy, AMD to ale oficiálně popřelo

Spekulovalo se, že se AMD možná rozdělí na dvě firmy, AMD to ale oficiálně popřelo

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 6. 2015 05:00 7

Společnost AMD podle agentury Reuters v současnosti zkoumá možnost, že by rozdělila svoje podnikání na dvě části. První by se měla zabývat výhradně výrobou grafických karet a druhá by se měla zaměřit na procesory, čímž by se měla zvýšit konkurenceschopnost vůči firmě Intel.

Reklama

Tři nezávislé zdroje blízké firmě AMD hovořily o tom, že generální ředitelka firmy AMD Lisa Su je odhodlaná firmu rozdělit na dvě části a zvýšit tak konkurenceschopnost značky AMD v oblasti grafických karet a zejména potom procesorů. Jaké má AMD možnosti a zda by se tento krok firmě vyplatil, má údajně v současnosti přezkoumávat externí konzultantská firma, která by měla vypracovat také scénář budoucího fungování firmy po rozdělení na dvě samostatné části. 

Spekulovalo se, že se AMD možná rozdělí na dvě firmy, AMD to ale oficiálně popřelo
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Jednou z možností, o níž se hovoří, je skutečné rozdělení do dvou firem, z nichž by se jedna zabývala výrobou a vývojem grafických karet a současně licencováním patentů, zatímco druhá by pracovala pouze na procesorech. Tento scénář se ostatně rýsoval již v minulosti, ale AMD se nakonec rozhodlo firmu nerozdělovat. Nyní však firmě AMD velí Lisa Su, podle níž stojí v současné situaci rozdělení firmy za zvážení. 

AMD se totiž v posledním roce zejména v oblasti procesorů moc nedaří, o čemž vypovídá i 40% pokles ceny akcií. V říjnu minulého roku dokonce firma oznámila, že kvůli zhoršené finanční situaci propustí 7 % svých zaměstnanců. S rozdělením firmy však v blízké budoucnosti počítat nemusíme, o čemž svědčí i prohlášení mluvčího AMD, který ještě minulý měsíc avizoval, že dlouhodobá strategie firmy s rozdělením prozatím nepočítá. Podle plánu by se AMD mělo v nejbližší budoucnosti více zaměřit na herní konzole a energeticky úsporné servery. 

Doplněno: AMD už tuto zprávu ústy tiskové mluvčí Sarah Youngbauer oficiálně popřelo: „I když obvykle podobné události nekomentujeme, můžeme potvrdit, že v současnosti o něčem takovém neuvažujeme. Nadále se držíme dlouhodobé strategie, kterou jsme představili v květnu na Financial Analyst Day.“

Zdroj: Reuters, Extremetech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama