americky-soud-uznal-snimky-z-google-earth-jako-dukaz
Novinka Americký soud uznal snímky z Google Earth jako důkaz

Americký soud uznal snímky z Google Earth jako důkaz

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

21. 6. 2015 13:30 2

Americký odvolací soud rozhodl, že snímky ze služby Google Earth použije jako důkaz. Stalo se tak v případě recidivisty, který byl americkými agenty zatčen pro opětovné ilegální překročení mexicko-amerických hranic.

Reklama

Muž se u soudu hájil tím, že ve chvíli zatčení stál na mexické části hranic, což by znamenalo, že zatčení bylo proti zákonu. Jedna z agentek provádějících zatčení si však prozíravě uložila GPS souřadnice místa, kde k zatčení došlo. Tyto souřadnice společně s Google Earth pak prokázaly docela něco jiného.

Americký soud uznal snímky z Google Earth jako důkaz
i Zdroj: PCTuning.cz

Za právoplatnou výpověď americký soud považuje ústní či písemné vyjádření člověka, a nebo neverbální komunikaci, která je jako výpověď zamýšlená. Tuto definici počítačový program sice ani náhodou nesplňuje, ale i přesto pomohl k usvědčení viníka.

Americký soud se bojí především toho, že počítač by mohl chybovat, nebo by ho mohl někdo zmanipulovat, respektive se do něj nabourat a "poupravit" detaily. Aby se tomu předešlo, americký soud po vypovídající straně žádá, aby se za správnost výpovědi počítače zavázala, což se samozřejmě stalo i v tomto případě.

Zdroj: Computer World

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama