vr-headset-fove-ktery-shani-finance-na-kickstarteru-bude-vybaven-funkci-sledovani-pohybu-oci
Novinka VR headset FOVE, který shání finance na Kickstarteru, bude vybaven funkcí sledování pohybu očí

VR headset FOVE, který shání finance na Kickstarteru, bude vybaven funkcí sledování pohybu očí

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

21. 5. 2015 08:00

VR headset Oculus Rift, který spatří světlo světa začátkem příštího roku, bezpochyby odstartoval revoluci v oblasti virtuální reality a strhnul řadu výrobců k výrobě vlastních zařízení podobného ražení. Nyní se na Kickstarteru objevil nový projekt netradičního VR headsetu nazvaný FOVE, který bude zajímavý zejména tím, že bude schopen sledovat pohyb očí nositele.

Reklama

Autoři projektu hodlají na výrobu prvních kusů headsetu získat konečnou částku 250 000 dolarů. Do konce kampaně však zbývá ještě 43 dní a vybráno už je téměř 200 000 dolarů. Jeho realizace je tedy již téměř jistá. A v čem je vlastně headset tak odlišný od ostatních? Kromě toho, že by měl nabídnout technologii sledování pohledu uživatele, nabídne také výrazně lepší specifika než chystaný headset Sony Morpheus. V řadě aspektů je ale tomuto headsetu pro herní konzole podobný, což může být zapříčiněno tím, že za ním stojí tým odpadlíků společnosti Sony.

VR headset FOVE, který shání finance na Kickstarteru, bude vybaven funkcí sledování pohybu očí
i Zdroj: PCTuning.cz

 

FOVE bude určen zejména hráčům, kterým by měl umožňovat ve hrách zaměřovat svůj pohled na určitou oblast. Takto budou moci hráči kupříkladu udržovat oční kontakt s postavami ve hře, nebo pomocí zraku zaměřovat nepřátele popřípadě se rozhlížet po okolí. Sleovaná oblast se tak v závislosti na tom, kam koukáme, zostřuje a okolí rozostřuje. To by mělo do jisté míry také snížit nevolnost, kterou mohou headsety některým uživatelům způsobovat. Na rozdíl od Oculus Rift navíc FOVE údajně nebude potřebovat ani extrémně výkonnou sestavu, přesto výrobce doporučuje PC s grafickou kartou, která zvládne zpracovávat výstup v rozlišení 2560 × 1440 pixelů při 100 fps. Pro připojení headsetu bude využito rozhraní DisplayPort. 

VR headset FOVE, který shání finance na Kickstarteru, bude vybaven funkcí sledování pohybu očí
i Zdroj: PCTuning.cz

 

FOVE bude vybavený zobrazovací plochou o úhlopříčce 5,8 palců s nativním rozlišením 2560 × 1440 pixelů. Obraz by tak měl být dostatečně jemný. V současnosti je headset schopen zobrazovat 60 snímků za sekundu, což by se však mělo ještě do budoucna změnit a dosáhnout by měl až na 90 fps. Zobrazované zorné pole by mělo mít šířku vyšší než 100 stupňů. Snímání pohybu očí je zajištěno dvěma infračervenými senzory, které mají přesnost 0,2 stupně a dokážou snímat až 120 snímků za sekundu. Produkované infračervené světlo by se mělo odrážet od sítnice, čímž je sledována poloha očí, která je pak pomocí algoritmu přepočítávána, aby byl pomocí paralaxy (úhel, který svírají přímky vedené ze dvou různých míst v prostoru k pozorovanému bodu) určen bod, na nějž se uživatel dívá. 

Co se kompatibility týče, vývojářský tým FOVE již vydal SDK, které už nyní podporuje operační systémy Windows, Mac i Linux společně s herními enginy jako je Unity Engine, Untreal Engine nebo CRYENGINE od firmy Crytek. Díky tomuto SDK by měly být vývojáři schopni převést a přizpůsobit svůj stávající obsah pro headset. 

VR headset FOVE, který shání finance na Kickstarteru, bude vybaven funkcí sledování pohybu očí
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Černá verze FOVE

Pokud se chcete stát podporovateli projektu a chtěli byste headset získat, musíte do kampaně přispět alespoň částkou 349 dolarů (8 600 Kč). Za 429 dolarů (10 550 Kč) dostanete kromě headsetu a vývojářského kitu také tričko. Za částku vyšší než 500 dolarů (12 300 Kč) dostanete Váš headset o dvě měsíce dříve než ostatní zájemci. Přispět můžete samozřejmě i částkami vyššími. Kupříkladu za 749 dolarů dostanete dva headsety (černý a bílý) a za 1 799 dolarů dokonce pět headsetů.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama