microsoft-odhalil-jake-verze-windows-10-bude-nabizet
Novinka Microsoft odhalil, jaké verze Windows 10 bude nabízet

Microsoft odhalil, jaké verze Windows 10 bude nabízet

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

14. 5. 2015 11:00 12

Společnost Microsoft oznámila, na jaké edice hodlá dělit svůj operační systém Windows 10. Celkem by měl přijít v šesti variantách, z nichž si budou moci zákazníci vybírat, nebo které budou na různých zařízeních k dostání. 

Reklama

Microsoft se rozhodl poskytnout jeden typ systému pro běžná PC, pracovní stanice, notebooky a handheld počítače či různá hybridní či konvertibilní zařízení. U těchto zařízení budou varianty Windows 10 zahrnovat Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Education a Windows 10 Enterprise. Chybět pak nebudou ani dvě verze Windows 10 Mobile, které by měly nahradit stávající Windows Phone, a také speciální edice pro zařízení jako je Xbox, HoloLens či Surface Hub. 

Microsoft odhalil, jaké verze Windows 10 bude nabízet
i Zdroj: PCTuning.cz

Při bližším pohledu na jednotlivé verze systému zjistíme, že například verze Windows 10 Pro je zaměřena na náročné uživatele, podnikatele a malé podniky a nabízí různé funkce jako šifrování souborů, ochrana dat, vzdálený mobilní přístup, cloudové funkce, vzdálenou správu a vzdálenou podporu Windows Update for Bussines. Na tento systém budou moci zadarmo přejít současní vlastníci systémů Windows 7 Professional či Ultimate a Windows 8/8.1 Pro. 

Další verze je nazvaná Windows 10 Education. Jedná se o novinku, která bude určena pro základní, střední a vysoké školy a jiné vzdělávací instituce. Tato verze by měla posloužit potřebám pedagogů, ale i studentům do počítačových učeben. Tato edice se bude prodávat prostřednictvím multilicenčních programů pro celé regiony, skupiny institucí či pro jednotlivé školy. 

Windows 10 Home potom cílí na běžné domácí uživatele. Co do inovací přinese oproti starším systémům všechny nové funkce v podobě digitální asistentky Cortany, nového internetového prohlížeče Edge, bohatší integrace vyhledavače Bing, funkce rozpoznání obličeje či duhovky nebo přihlášení pomocí otisků prstů a další. Hráči pak určitě ocení také podporu API DirectX 12. Na tento systém budou moci zdarma přejít současní vlastníci Windows 7 Home Premium a Windows 8/8.1. 

Varianta Windows 10 Enterprise najde, jak už název napovídá, uplatnění v prostředí větších podniků. Navržena tedy bude především pro kancelářské počítače a pracovní stanice. Této verzi systému samozřejmě nebudou chybět možnost centralizace dat pro snadnější přenos mezi jednotlivými stanicemi. S tím souvisí také možnosti pokročilé správy sítě, zabezpečení dat a funkce vzdálené správy. 

Microsoft odhalil, jaké verze Windows 10 bude nabízet
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě výše zmíněných systémů, které se zaměřují zejména na desktopové počítače, notebooky, AiO počítače a různá hybridní zařízení, se Microsoft rozhodl vydat také dvě verze operačního Windows 10 Mobile, které by měly nahradit stávající Windows Phone a najít své místo na smartphonech a tabletech. Tyto dvě verze ponesou označení Windows 10 Mobile a Windows 10 Mobile Enterprise. Jak jste si jistě správně odvodili, první verze bude zaměřena na běžné spotřebitelské smartphony a nabídne tak zejména sadu funkcí pro komunikaci a přístup k sociálním sítím, zatímco verze s přídomkem Enterprise bude určena do telefonů a tabletů používaných ve firemním prostředí, čemuž odpovídá i výbava této verze.

Současní vlastníci Windows 7, Windows 8/8.1 či Windows Phone 8.1 budou mít možnost přejít na nový systém skutečně zadarmo. Týkat se to bude vlastníků verzí Home a Pro, kteří budou na daném zařízení moci systém používat zdarma už "navždy". Na nový systém ale budou nuceni přejít během prvního roku od jeho uvedení. Ti uživatelé, kteří mají pirátskou verzi Windows 7 a chtějí na Windows 10, tak sice budou moci učinit také zdarma, nicméně Microsoft má údajně na tyto uživatele připravená různá protipirátská opatření, která jim budou házet pomyslné klacky pod nohy. Jak konkrétně ale zatím není jasné. 

Systém by měl být připravený k zahájení distribuce letos v létě. I přesto bychom se měli ještě během podzimu dočkat řady rozsáhlých aktualizací, které Windows 10 doladí. U Windows 10 už se patrně nedočkáme "boxových" verzí a bude tak distribuován pouze digitálně. Nakupovat tak budeme pouze licence a klíče. Pryč budou také statické licence pro firmy za určitou částku, jelikož Microsoft hodlá Windows 10 prodávat jako službu, stejně jako tomu je v případě Office 365. Zákazník si poté bude moci vybrat, jak často bude za systém platit. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama