pruzkum-kazdy-desaty-cech-surfuje-pres-wifi-souseda
Internet Novinka Průzkum: Každý desátý Čech surfuje přes WiFi souseda

Průzkum: Každý desátý Čech surfuje přes WiFi souseda

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 2. 2015 11:00

Nejnovější průzkum společnosti Avast se zaměřil na problematiku zabezpečení domácích sítí, a to zejména z pohledu zranitelnosti domácích routerů. Z jeho výsledků vyplývá celá řada poměrně alarmujících zjištění. Tím hlavním je ta skutečnost, že celých 71 % českých domácností nemá zabezpečený router a denně se tak vystavuje nebezpečí útoku hackerů či jiných kyber-podvodníků a ztráty osobních dat a jiných soukromých informací. Průzkum se uskutečnil na vzorku 7 200 českých domácností.

Reklama

Více než polovina všech routerů jsou slabě chráněna výchozím či často použivatelným a snadno nabouratelným heslem jako např. admin/admin, admin/password či dokonce admin/. A téměř 21 % uživatelů za svá hesla používá údaje svých adres, jmen, telefonních čísel, názvů ulic, případně další snadno odhadnutelné termíny.

Jedním z největších rizik týkajících se WiFi sítě je DNS útok. V tomto případě je malware navržen tak, aby zneužil zranitelnosti nezabezpečeného routeru a uživatele bez jeho vědomí přesměroval ze známé webové stránky (např. internetového bankovnictví) na falešnou stránku, která je k nerozeznání od té původní. Jakmile se uživatel přihlásí, zloděj odchytí jeho přihlašovací údaje a ty pak následně využije k přístupu na reálnou stránku.

Dotazovaní uvedli, že se nejvíce obávají ztráty svých bankovních či finančních údajů (40 %), dále pak osobních údajů (31 %), fotografií (17 %) a strachují se i o nabourání historie vyhledávání na internetu (10 %). Méně než třetina Čechů pevně věří, že je jejich domácí síť zabezpečená a téměř 25 % dotazovaných nahlásilo, že se již v minulosti stali oběťmi útoky.

Průzkum také ukázal, že 51 % dotazovaných by se cítilo extrémně nepříjemně, pokud by zjistilo, že jejich soused nebo někdo cizí tajně využívá jejich osobní domácí WiFi síť. Oproti tomu 11 % uvedlo, že oni sami někdy sousední WiFi síť bez sousedova vědomí či svolení využili.

Navzdory všem obavám se lidé dostatečně nechrání. 17 % dotazovaných neví, zdali používá nějaké bezpečnostní řešení na ochranu své domácí sítě a 10 % si je jistých, že žádné nepoužívá. 22 % českých domácností používá k zabezpečení routeru výchozí heslo a 24 % z nich své domácí sítě chrání pouze základním firewallem.

Zdroj: blogavast

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama