na-trh-miri-prvni-smartphone-s-operacnim-systemem-ubuntu-mobile
Novinka Na trh míří první smartphone s operačním systémem Ubuntu Mobile

Na trh míří první smartphone s operačním systémem Ubuntu Mobile

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

7. 2. 2015 11:00 4

Přibližně před osmnácti měsíci odstartovala společnost Canonical, která stojí za vývojem operačního systému na bázi Linuxu Ubuntu, svoji crowdfundingovou kampaň, v níž sháněla finance na smartphone, který by uměl nabootovat jak operační systém Android, tak vlastní OS Ubuntu Mobile. Firma Canonical si však stanovila příliš vysokou cílovou částku, z níž se jí podařilo vybrat pouze třetinu. 

Reklama

Přestože tento projekt nevyšel, firma Canonical to nevzdala a namísto dual-boot smartphonu nyní vydává svůj první smartphone  založený na vlastním operačním systému Ubuntu Mobile. Zařízení se jmenuje Aquaris E4.5 Ubuntu Edition a je vybavené 4,5palcovým displejem a procesorem od MediaTek.

Na trh míří první smartphone s operačním systémem Ubuntu Mobile
i Zdroj: PCTuning.cz

Konkrétně by se mělo jednat o SoC, které využívá čtyři jádra Cortex A7 a pracuje na frekvenci 1,3 GHz. Procesoru by měl sekundovat 1 GB operačních pamětí a vnitřní úložiště nabídne kapacitu 8 GB. Na zadní stranu telefonu výrobce umístil 8Mpx fotoaparát, který je na čele doplněn 5Mpx webovou kamerou. Chybět by neměla ani možnost vložení dvou SIM karet. 

Telefon je jedinečný zejména zmíněným operačním systémem Ubuntu s uživatelským rozhraním Scope, které si můžete prohlídnout v následujícím videu:

Chytrý telefon Cenonical Aquaris E4.5 Ubuntu Edition by měl být k dostání exkluzivně v e-shopu BQ.com během několika dní za doporučenou cenu 169,90 euro, což je v přepočtu přibližně 4 700 Kč. Zda se dostane také na náš trh, zatím není vůbec jasné. 

Zdroj: Hardware.info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama