sandisk-chce-zahajit-distribuci-15nm-nand-flash-cipu-jeste-letos
Novinka SanDisk chce zahájit distribuci 15nm NAND flash čipů ještě letos

SanDisk chce zahájit distribuci 15nm NAND flash čipů ještě letos

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

21. 10. 2014 13:15

Společnost SanDisk před nedávnem oznámila zahájení výroby svých nových 15nm NAND flash čipů, na jejichž vývoji spolupracovala s firmou Toshiba. Podle posledních informací by měl SanDisk čipy založené na novém výrobním procesu začít distribuovat ještě v letošním roce. 

Reklama

Tyto čipy jsou odpovědí na konkurenční NAND flash paměti vyráběné 16nm výrobním procesem firmou Micron. Na 16nm čipech Micron jsou založeny například nové SSD disky MX100 od Crucial. Nové čipy SanDisk by se měly v úložných zařízeních objevit ale až začátkem roku 2015. A jaké mají vlastně nové NAND flash paměti výhodu ve srovnání s těmi staršími, založenými na 19nm výrobnímu procesu?

Výhoda 15nm výrobního procesu tkví zejména v ceně, která by se mohla podepsat i na nižších cenách nadcházející generace SSD, ale i jiných výrobků využívajících tyto paměťové čipy. SanDisk také slibuje, že 15nm výrobní technologie umožní vytvářet čipy s MLC i TLC architekturou paměťových buněk. 

SanDisk chce zahájit distribuci 15nm NAND flash čipů ještě letos
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Zatím není zcela jasné, jak si nové čipy povedou po stránce životnosti, resp. kolik cyklů zápisu budou schopné paměťové buňky vydržet, což by mohlo být jejich hlavním kamenem úrazu. Nicméně výrobce slibuje možnost využití těchto čipů u široké škály zařízení počínaje SSD pro běžné uživatele a konče u disků pro firemní prostředí (servery), tudíž by životnost neměla být výrazně nižší než u starších čipů.

Zdroj: KitGuru

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama