uzivatele-mac-os-x-celi-hrozbe-malware-nejmene-desetkrat-rocne
Apple Novinka Uživatele Mac OS X čelí hrozbě malware nejméně desetkrát ročně

Uživatele Mac OS X čelí hrozbě malware nejméně desetkrát ročně

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 9. 2014 11:00 6

Existuje tříprocentní šance, že uživatel internetu narazí na malware, který se snaží napadnout zařízení s operačním systémem OS X. V porovnání s Windows, kde je šance 21%, jde o podstatně menší riziko. Nicméně pokud se převede na absolutní čísla, aktivní uživatel internetu čelí infekci zařízení s OS X nejméně desetkrát do roka.

Reklama

Vyplývá to z výpočtu Kaspersky Lab na základě dat z cloudové databáze Kaspersky Security Network.

Od ledna do srpna 2014 zaznamenali analytici Kaspersky Lab téměř 1 000 unikátních útoků na zařízení Mac. Lze je seskupit do 25 hlavních rodin hrozeb. Kaspersky Lab eviduje celkem 1 800 vzorků škodlivých souborů OS X.

Mezi nejznámější malware pro OS X ve sbírce Kaspersky Lab patří backdoor Callme, kterým kybernetičtí zločinci získají přístup do systému a navíc umí ukrást kontakty napadeného uživatele, zřejmě jako zdroj dalších obětí. Další backdoor Laoshu je podepsán hodnověrným developerským certifikátem. Zdá se, že jej jeho autoři chtěli šířit pomocí AppStore. Laoshu pořizuje každou minutu screenshot zařízení. Třetím kybernetickým špionem, který stojí za zmínku, je Ventir. Ten poskytuje funkce skrytého vzdáleného ovládání a dokáže odezírat činnost klávesnice. Sbírka Kaspersky Lab kromě výše zmíněných obsahuje i iPhone špiona, první šifrovací malware pro OS X a první malware určený pro OS X, který krade Bitcoiny.

„Za poslední čtyři roky se prostředí hrozeb pro počítače Mac podstatně změnilo – od izolovaných incidentů k celosvětové epidemii způsobené červem Flashback, který v roce 2011 nakazil 700 tisíc zařízení Mac po celém světě. Byl to zlomový bod, po němž se ročně objevují stovky škodlivých programů určených pro Mac,“ řekl Eugene Kaspersky, šéf Kaspersky Lab.

O hrozbách, kterým čelí počítače Mac, čtěte více na blogu Eugena Kasperského.

Uživatele Mac OS X čelí hrozbě malware nejméně desetkrát ročně
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama