apple-predstavil-nejvetsi-iphony-v-historii-ceny-jsou-vysoke
Apple Novinka Apple představil největší iPhony v historii. Ceny jsou vysoké

Apple představil největší iPhony v historii. Ceny jsou vysoké

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 9. 2014 09:30 46

Americký počítačový gigant včera odhalil dva nové modely chytrého telefonu iPhone. Oba mají výrazně větší displej než předchůdci a podporují i dlouho opomíjené NFC.

Reklama

Vzhled nových telefonů byl po několik uplynulých týdnů v podstatě veřejným tajemstvím a včerejší keynote v tomto ohledu žádné překvapení nepřinesla. Telefony mají větší displej než aktuálně nabízený model 5S, který je vybaven čtyřpalcovou dotykovou plochou, zatímco úhlopříčky novinek jsou 4,7 a 5,5 palce.

Základní provedení s 4,7palcovým displejem, které Apple označuje jako iPhone 6, má rozlišení 1 334 × 750 obrazových bodů. Větší model s označením Plus dostal rozlišení Full HD, tedy 1 920 x 1 080 obrazových bodů, což znamená jemnost 401 ppi. Konkurence u svých top modelů ale nabízí jemnější displeje – například LG G3 se pyšní hustotou 534 ppi.

Kvůli větší obrazovce samozřejmě telefony narostly do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6, respektive na 7,1 mm v případě verze Plus. Oproti iPhonu 5S jsou nové modely zaoblenější, díky čemuž by se měly lépe držet v ruce.

Pracovní tempo smartphonů udává nový 64bitový procesor A8, u kterého výrobce slibuje 20% nárůst výpočetního výkonu a až 50% nárůst grafického výkonu. Kapacitu baterie iPhonů neznáme, nicméně větší model Plus by měl mít lepší výdrž než základní verze.

Apple představil největší iPhony v historii. Ceny jsou vysoké
i Zdroj: PCTuning.cz

Apple u nové generace mobilů nevylepšil pouze výkon a neupravil rozměry, ale rozhodl se potěšit také fotografy. Oba iPhony 6 dostaly nový osmimegapixelový fotoaparát s několika vylepšeními. Automatickému ostření nyní napomáhá funkce Focus Pixel, panoramatický snímek může mít rozlišení až 43 megapixelů a video lze natáčet v rozlišení Full HD, a to ve 30 nebo 60 snímcích za sekundu. Zpomalené video je možné pořizovat frekvencí až 240 snímků za sekundu. Čelní kamerka umí stále jen HD video 720 × 1 280 pixelů. iPhony podporují LTE a přicházejí s technologií NFC, která je potřebná pro realizaci bezkontaktních plateb Pay. Další výbava zahrnuje Bluetooth 4.0 LE, barometr a satelitní navigaci GPS/Glonass. Na internet se umí připojit přes WiFi 802.11 a/b/g/n/ac.

iPhony 6 budou v prodeji ve třech provedeních, lišících se vestavěnou pamětí. Ta je v jejich těle zabudovaná napevno. Na výběr bude 16GB, 64GB a 128GB varianta (z nabídky vypadl model s pamětí 32 GB).

Předobjednávky na nové telefony začnou už tento pátek. Ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Velké Británii, Japonsku, Hong Kongu, Portoriku a Singapuru se začnou prodávat 19. září. Nejlevněji vyjde model s 16 GB paměti. V Německu se bude prodávat za 699 euro, tedy nějakých 19 500 Kč. Nejdražší varianta přijde na 899 euro, zhruba 25 000 Kč. Model Plus začíná na 799 euro (22 000 Kč), větší paměti jsou vždy o 100 euro dražší. U nás by ceny mohly být krapet nižší, odhaduji že o nějakých sedm stovek.

Apple představil největší iPhony v historii. Ceny jsou vysoké
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama