roboticke-exoskelety-daewoo-ulehcuji-praci-pristavnim-delnikum
Novinka Robotické exoskelety Daewoo ulehčují práci přístavním dělníkům

Robotické exoskelety Daewoo ulehčují práci přístavním dělníkům

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

5. 8. 2014 11:30 5

S robotickými exoskelety a obleky, které propůjčují lidem nadlidskou sílu, už se nemusíme setkat pouze ve sci-fi, komiksech nebo v laboratořích, v Jižní Koreji už je mají i přístavní dělníci.

Reklama

Společnost Daewoo zde testuje svoje robotické obleky, které umožňují pracovníkům loděnic přenášet náklad a předměty o hmotnosti až 30 kilogramů bez toho aniž by sám dělník musel vyvíjet nějakou fyzickou aktivitu. Veškerá zátěž je totiž kladena na samotný stroj, přičemž pohyb dělníka není téměř nijak omezen.

Hardware exoskeletů prozatím není připraven pro masový prodej a Daewoo na něm piluje poslední detaily. Skelet si zatím moc dobře neporadí s pohybem na kluzkém povrchu a se složitějšími otáčivými pohyby. Slabší je také výdrž baterie, která se pohybuje kolem 3 hodin, což je pro některé pracovní úkony nedostačující čas.

Robotické exoskelety Daewoo ulehčují práci přístavním dělníkům
i Zdroj: PCTuning.cz

Daewoo ale prohlašuje, že si první prototypy nevedly vůbec špatně a že do budoucna chystá vyvinout robotické exoskelety, díky nimž by měl být jeden člověk schopen unést až 100 kg. Díky těmto exoskeletům by tak měla být ulehčena práce nejen přístavních dělníků, ale určitě také pracovníků jiných odvětví. 

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama