odhaleny-podrobnosti-o-dalsi-generaci-radice-thunderbolt-od-intel
Novinka Odhaleny podrobnosti o další generaci řadiče Thunderbolt od Intel

Odhaleny podrobnosti o další generaci řadiče Thunderbolt od Intel

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

22. 4. 2014 13:00

Intel chystá vydání nové verze hostitelského řadiče pro rozhraní Thunderbolt, které má kódové označení "Alpine Ridge" a o němž byly nyní odhaleny přesnější informace.

Reklama

Nový řadič by měl umožňovat streamování nekomprimovaných Ultra HD video obsahu. Řadič by měl fungovat přes rozhraní PCI Express 3.0, díky čemuž bude využívat až dvojnásobnou šířku pásma, než současný Thunderbolt řadič. Nový řadič by se měl objevit s příchodem další generace procesorů Intel "Skylake" (v roce 2015). 

Odhaleny podrobnosti o další generaci řadiče Thunderbolt od Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Současný řadič Thunderbolt, který je k vidění např. v MacBook Pro

V typickém provedení bude "Alpine Ridge" propojen přímo s procesorem, nikoliv s PCH základní desky, jako tomu bylo doposud. Pomocí rozhraní PCIe 3.0 x4 nebo PCIe 3.0 x2 by měl řadič být schopen dosahovat rychlostí přenosu až 40 Gb/s, tedy dvojnásobku rychlosti současné generace. Tato šířka pásma tak bude umožňovat provoz DisplayPort , HDMI 2.0 a portu USB 3.0 přes linkovou vrstvu řadiče. Šířka pásma tak umožní přes nový Thunderbolt řadič připojit až dvě zobrazovací zařízení s UHD rozlišením

Odhaleny podrobnosti o další generaci řadiče Thunderbolt od Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Samotný konektor Thunderbolt se s příchodem "Alpine Ridge" řadiče dočká také některých změn. Port Thunderbolt bude nově tenčí (nižší), jeho tloušťka tak bude přibližně 3 mm, což je výhodné pro použití u ultrabooků a menších notebooků. Využít budeme moci také adaptéry zpětně kompatibilní se staršími Thunderbolt zařízeními. 

Pomocí konektoru budou moci být napájena zařízení s maximálním výkonem 100 W. Díky tomu bude možné jediným kabelem napájet HDD doky s několika disky, zapojenými do konfigurace RAID. K dostání budou dvě verze řadiče Alpine Ridge s podporou dvou nebo jednoho portu Thunderbolt. 

Zdroj: VR-Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama