mit-fingerreader-umoznuje-nevidomym-cteni-normalniho-textu
Novinka MIT FingerReader umožňuje nevidomým čtení normálního textu

MIT FingerReader umožňuje nevidomým čtení normálního textu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

18. 4. 2014 09:00 5

Zrakově hendikepovaní lidé obvykle mohou číst pouze texty tištěné v Braillově písmu, tedy taktilním textu, tištěném na reliéfní papír. Vědci z MIT nyní nabízí k tomuto čtení alternativu.

Reklama

Doposud byli slepí nebo jinak zrakově hendikepovaní lidé nuceni číst pouze knihy, noviny a časopisy, které jsou k dostání ve formátu reliéfním papíru s Braillovým písmem. To se nyní snaží změnit vědci z MIT Media Labs, kteří dali dohromady zajímavou novinku, která umožní slepým lidem číst i běžně tištěné testy.  

MIT FingerReader umožňuje nevidomým čtení normálního textu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedná se o jakousi čtečku, kterou lze popruhem přidělat k ukazováčku a pomocí něho přejíždět po textu, přičemž psaný text je převáděn na mluvené slovo. Je sice pravda, že hlas, který zařízení produkuje, je spíše strojový a nedodržuje zákonitosti intonace, ale přesto si díky tomuto zařízení mohou nevidomí "přečíst" i texty, které nejsou k dostání v Braillově písmu. 

Tým, který stojí za vývojem FingerReader, navíc slibuje, že dále pracuje na lepších hlasových technologiích, které by měly text věrněji předčítat. Pro čtení textu využívá FingerReader fotoaparát, který dokáže snímat 12bodový tištěný text. Následně je tento text převáděn pomocí zvukového čipu na hlas. Tento čip navíc upozorní pípnutím, když se uživatel dostane příliš daleko od čtené řádky. 

Čtečka bohužel zatím neumí přečíst malé texty, které nalezneme například na obalech léků, je tedy zatím určen výhradně pro čtení běžných tištěných knih

Zdroj: Softpedia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama