finalni-specifikace-r9-290x-tak-snad-uz-definitivne
Novinka Finální specifikace R9 290X? - Tak snad už definitivně

Finální specifikace R9 290X? - Tak snad už definitivně

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 10. 2013 18:31 13

Však to znáte, s blížícím se uvedením se vše dolaďuje a krystalizuje, aneb jsme tu opět s Hawaii.

Reklama
Finální specifikace R9 290X? - Tak snad už definitivně
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak snad už konečně dobře. Druhý týden v srpnu jsme vám představili čip Hawaii v této podobě: 2816 SP procesorů, 176 Texturovacích jednotek, 48 ROP jednotek, 512-bit sběrnici pamětí a kapacitu 4GB. Špatně byl pouze údaj o ROP jednotkách. Na začátku září jsme pak jako první informovali o tom, že jádro je obdélníkové a dokonale jsme předpověděli průběh představení nových karet na Havaji. Tedy, že se nic vlastně nepředstaví veřejnosti.

Už tehdy jsem říkal, že embargo bude končit v polovině října, což se potvrdilo - recenze referenčních karet od AMD jsou 15. října. Modely od výrobců o pár dnů později. Také jsme už tenkrát věděli, že Hawaii bude jen v modelech R9 290. Co je důležité, také jsme oznámili "nové Turbo" po vzoru Nvidie. To jak se nyní ukázalo, byla také pravda. Poslední věci, kde jsme se nemýlili byly dva BIOSy na kartě a výkon na úrovni Titanu.

Nyní ale k finálním specifikacím, ukazuje je snad už naposledy upravená tabulka. Počet SP je 2816, což je o 38 procent víc než u Tahiti. Počet texturovacích jednotek je 176, o 38 procent víc než u Tahiti, Počet ROPs je finálně 64, tedy o 100 procent víc než u Tahiti. Sběrnice pamětí je 512-bit s kapacitou 4BG (později i více GB). S frekvencí jádra je to složitější. Staré systémy práce s taktem jsou pryč, Power Tune jak ho známe zde není. Základní takt není úplně pevně dán, je zde jakési rozmezí mezi kterým karta dynamicky přepíná dle zátěže a teploty.

Oficiálně je maximum pro "Normal" BIOS stanoven 1 GHz jako max. Karta běží v dlouhodobé zátěži někde mezi 920-960 MHz, u krátkých testů a benchmarků až na své maximum. Takt pamětí je 5 GHz. Turbo BIOS pak umožní kartě pracovat nad 1GHz i u náročných her.

A výkon? - Jak už bylo řečeno a nějaké úniky potvrdili, GTX 780 a Titan se mají čeho bát. U maximálních nastavení, vyhlazování a extrémních rozlišení je vítěz jasný - Radeon. Hrubá síla velkého množství TEX a ROP je znát, Hawaii je drtič. Za čím si ale stále stojíme je cena, však uvidíte sami, tahle karta nebude stát 599 USD, na to zapomeňte. Za českou cenou v tabulce pevně stojíme ...

Zdroj: internet, vlastní

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama