amd-hawaii-bude-predstaveno-pristi-tyden-update
Novinka AMD Hawaii bude představeno příští týden (Update)

AMD Hawaii bude představeno příští týden (Update)

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 9. 2013 18:30 18

Už jste netrpěliví? - My také, AMD příští týden představí jádro Hawaii, nikoliv však Radeony!

Reklama
AMD Hawaii bude představeno příští týden (Update)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se o GPU trh zajímáte, máte příští týden zakroužkovaný červeně v kalendáři. Datum 25.9 jistě očekáváte s nadšením, stejně jako všichni, které GPU a dění kolem nich baví. Dnes se vám hlásím s několika novými informacemi, které jsem dnes vyslechl na obědě s celkem dobře informovanou osobou. Několik střípků do skládačky si tedy přidejme, neručím za pravdivost informací, vše může být nakonec jinak, ale tomuto zdroji nemám důvod nevěřit, dosud ještě nezklamal.

  • AMD představí čip Hawaii na Havajských ostrovech v termínu 22-24. září novinářům
  • NDA na informace o architektuře, slajdy, data o čipu atd. končí údajně 25. září a my se je všichni dozvíme
  • AMD na této akci nebude veřejně ukazovat žádné hotové grafické karty, ani Radeon ani FirePro
  • Embargo na konkrétní modely Radeonů a FirePro karet končí až v druhé polovině října, uvedení Radeonů má být s hrou Battlefield 4
  • Jádro Hawaii je velké někde mezi 470-510 mm2

    , má obdélníkový tvar 

    (spíše kolem 430 mm2)

  • Počet SP procesorů neosekaného jádra je 2816 kousků
  • Paměťová sběrnice u jádra Hawaii má být 512-bit, a má se prý dostat i do obou herních modelů
  • Nejvyšší herní karta s jedním GPU se má jmenovat R9-290X, to je nástupce Radeonu HD 7970 GHz
  • Spotřeba čipu Hawaii je gigantická, kvůli vysokému TDP má nejvyšší herní karta základní takt jen 900 MHz a téměř žádné Turbo!
  • Turbo karta má, ale je udělané po vzoru Nvidia - teplotně řízené (Boost 2.0). V základu ale karta prý nad základní takt boostuje jen o pár MHz
  • Referenční karta má mít z výroby dva BIOSy, ten druhý bude nést Turbo BIOS s vyšším TDP/takty/Boostem
  • Hawaii je vyroben stále na 28nm výrobě
  • Výkon kolem Titanu, po OC jej jasně poráží - OC verze budou výkonnější
  •  

Po výčtu všech zmíněných informací připomenu, že nic není oficiálně potvrzeno, vše může být jinak. Co vše náš zdroj věděl a co ne, se dozvíme až příští týden a v říjnu. Zůstaňte naladěni. Pokud něco "prosákne", budeme vás informovat. PS. Divíte se, proč nikde z Číny neunikly obrázky karet? - je to jednoduché, žádné se ještě nevyrábí, příští týden se ale asi začne.

Update: O nových Radeonech promluvil Matt Skyner pro Forbes, čtěte: Nové Radeony dorazí v Q4 letošního roku. Nemohu zatím odhalit cenu, ale tentokrát míříme do tradičních cen pro nadšence. Myslíme si, že spousta lidí nemá 999 dolarů na nejvýkonnější kartu, jako nabízí svůj High-end konkurence. V tuto chvíli nabízíme v ultra High-endu (ultra nadšenci) Radeon HD 7990, tentokrát se spíše zaměříme na výkonné karty nižšího segmentu (pro nadšence). Nové jádro je také extrémně efektivní, GK110 má jádro o 30 procent větší, my si myslíme, že velikost našeho jádra nabídne maximální možný výkon pro nadšenecké GPU. Další věc co prozradím, je 28nm výrobní proces.

Překlad textu z marketingštiny do češtiny: Naše karta bude levnější než Titan, tedy nedosáhne na jeho výkon - jinak bychom si jí nechali zaplatit, nejsme charita. V ultra High-endu zůstane Radeon HD 7990, my se zaměříme na trh vysokého výkonu, ovšem ne nejvýkonnějšího. Nové jádro je o 30 procent menší než GK110 (551 mm2) což znamená, že je velké kolem 430 mm2 proti 365 mm2 u Tahiti. Nárůst plochy je tedy pouze 16 procent. To může AMD čarovat jak chce, ale z patnáctiprocentního nárůstu plochy nevyždímá moc vysoký nárůst výkonu. I když bude mít karta vysoké frekvence, víc než 20 procent nad Radeon HD 7970 GHz čekat nelze, což je někde na úrovni GeForce GTX 780.

Pokud Matt Skyner ví co říká, je většina věcí vypsaných výše nepravdou. Tak jsem je škrnul ...

Update 22.9 - Tak jsme nakonec měli ve všem pravdu, tak jsem to škrtlé zase odškrtnul :)

Zdroj: jeden tajný a druhýForbes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama