ibm-si-hraje-s-atomy-vytvorilo-z-nich-nejmensi-film
Novinka IBM si hraje s atomy. Vytvořilo z nich nejmenší film

IBM si hraje s atomy. Vytvořilo z nich nejmenší film

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

2. 5. 2013 11:00 6

Celý film má jednu a půl minuty a je poskládaný z 242 snímků. Ty jsou pořízeny elektronovým mikroskopem, kterým je možné vidět jednotlivé atomy, které byly poskládány do jednotlivých filmových snímků.

Reklama

Společnost IBM je neodmyslitelnou součástí počítačů a informačních technologií. Na svém kontě mají například vynalezení pevného disku v roce 1956, dynamické paměti (DRAM) v roce 1966, diskety, magnetické karty nebo třeba relačních databází. Stejně tak pracuje i na vývoji nových technologií a hlavně miniaturizaci.

Již v roce 1990 IBM ukázalo, jak lze s atomy manipulovat a vytvořili logo IBM sestavené z pár desítek atomů. Na to nyní po více jak 20 letech navázali nejmenším animovaným filmem, který můžete shlédnout nad tímto odstavcem. Vynechat ale nesmíme ani superpočítač Watson, který dokáže rychle odpovídat na dotazy zadané hlasem. Před dvěma lety například vyhrál v americké hře Riskuj!

Jak vše bylo vytvořeno, ukazuje druhé video. Film je složený z 242 jednotlivých snímků, které byly pořízeny elektronovým řádkovacím tunelovým mikroskopem při zvětšení 100 000 000×. Tento mikroskop také sloužil pro hýbání s molekulami oxidu uhelnatého na měděné destičce. Celý děj se skládá z desítek tisíc atomů a odehrává se na ploše pár desítek nanometrů. Vše je navíc potřeba dělat při teplotě -268 °C. Snímek Kluk a jeho atom je zapsaný do Guinessovy knihy rekordů.

Zdroj: The Verge

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama