amd-vyznamne-ztraci-podil-na-trhu
Novinka AMD významně ztrácí podíl na trhu

AMD významně ztrácí podíl na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 11. 2012 17:48 60

Společnost AMD zažívá další ránu, její tržní podíl v grafikách razantně klesá, Nvidia roste

Reklama
AMD významně ztrácí podíl na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poté, co se na veřejnost dostala zpráva, že známá investiční banka JP Morgan byla požádána o audit společnosti AMD, který by měl odhalit možnosti budoucího přežití firmy, akcie klesly na nejnižší hodnotu od založení AMD. Ano, je to tak - ještě nikdy v posledních 30-ti letech, nebyly akcie AMD tak nízko. Banka JP Morgan by měla najít pro AMD východisko, hovoří se o možném odprodeji patentů, dceřiných firem i celé společnosti. Prodej celého AMD by byl ale hodně komplikovaný a v podstatě nepřichází v úvahu, jediná možnost je vstup investora jako partnera. V případě prodeje, by totiž Intel mohl požadovat revizi kontraktů na sdílení patentů, což by ústilo v mnoho starostí a problémů jak pro Intel, tak pro nového majitele AMD. AMD zkrátka na prodej zatím není, a prodat ho není možné ... To jsme ale odbočili, zpět k tématu dnešní novinky:

Společnost BMO Capital’s Ambrish Srivastava, jež přímo pro AMD, Nvidii a další technologické firmy dělá audity, zveřejnila nové poměry trhu. V minulém kvartále mělo AMD podíl grafických karet v desktopu 40,7 procent, nyní klesl podíl na 35,7 procent. To co AMD ztratilo, uzmula Nvidia. Té se podíl na trhu desktopů zvýšil z 59,3 na 64,3 procent. To samé je u notebooků, ovšem ještě markantnější. AMD klesl podíl z 44,8 procent na 34,2 procent, což je vskutku ohromný pokles. Opět ve prospěch Nvidie, ta narostla z 55,2 na 65,8 procent. Prodej grafických karet (čipů do desktopu) klesl mezi kvartálně u AMD o 14 procent.

Abychom zakončili zprávu pozitivně, analytici předpokládají, že AMD se odrazí ode dna v příštím roce. Díky úsporným opatřením, prodejům APU a kontraktům na GPU herních všech třech konzolí by měly tržby a zisky v příštím roce růst opět do černých čísel. Zdali se tak stane, je brzy předjímat. Věřme, že se to povede.

Zdroj: Barrons

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama