exklusivne-na-pct-lucidlogix-virtu-mvp-v-akci
Novinka Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci

Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 2. 2012 16:50 21

Společně s Ivy Bridge přijde dlouho slibované nové Virtu MVP. Opravdu  funguje, podívejte se!

Reklama
Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnosti LucidLogix je známá díky multi-GPU řešení Hydra jež pomalu umírá v křečích někde na straně zájmů uživatelů. O to víc se ale mají k světu další produkty této společnosti. My vám dnes exklusivně, první na světě ukážeme malou ochutnávku technologie Virtu MVP. Nejprve si ji ale představme:

První technologii od LucidLogix s názvem Green Virtu známe všichni, byla uvedená s čipsetem Z68 Express a umí vypínat dedikovanou kartu v PCI-E slotu a lehčí úkoly posílá na monitor skrze integrované GPU v procesoru Sandy Bridge. Testů této technologie je na webu spousta, včetně našeho vlastního - zde. Tímto Virtu díru do světa LucidLogix neudělali, ale zadělali si na něco mnohem zajímavějšího. Tím je takzvané Universal Virtu neboli Virtu MVP. Tato technologie byla představena už vloni v létě na IDF 2011, oficiálně bude uvedena až v dubnu s procesory Ivy Bridge - bylo ji asi nutné ještě doladit. My máme k dispozici již finální driver, tedy už můžeme posoudit.

Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Tuto technologii lze použít na všech platformách, tedy nejen na Intelu. Obrázek ukazuje, nalevo Green Virtu určený pro Sandy Bridge a Universal Virtu a Virtu MVP napravo. Tyto dvě technologie jsou určené úplně všem systémům s integrovanou grafikou v CPU a dedikovanou kartou v PCI-E slotu, tedy pro AMD APU a procesory Intel s HD grafikou. To vše samozřejmě včetně notebooků.

Známou technologii Green Virtu výrobce rozšířil o další funkce. Ta první je jasná, monitor připojíte k integrované grafice a skrze ní se bude přehrávat a zpracovávat video, hry se pak renderují v dedikované kartě s plným výkonem a obraz je pouze přenášen skrze iGPU do monitoru. Novou funkcí je pak Virtual V-sync. Její název je krapet zavádějící, princip je tento: Při běžném hraní s variabilními hodnotami FPS se stává, že s nízkými FPS se zvyšuje input lag a s vysokými naopak dochází ke zlomům v obraze známým jako tearing. Oba tyto fenomény jsou rušivé a dají se víceméně odstranit zapnutím Vsync. Tím se ale sníží FPS na konstantní hodnotu (60) jež některým hráčům nemusí stačit. Zapnutím Vsync se ale opět projeví určitá negativa, právě třeba vyšší input lag nebo stuttering. Virtuální Vsync od LucidLogix řeší tuto situaci, ponechá FPS na vysokých hodnotách ale odstaraní všechny nechtěné jevy. Hra pojede tedy klidně na 100+ FPS, input lag bude nízký a tearing se nikdy neobjeví.

Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou novinkou je HyperFormance, technologie jejíž princip výrobce úzkostlivě tají. Jediné co výrobce prozradil je skutečnost, že tato technologie z grafické pipeline odstraní některé úlohy jež jsou redundantní. Grafika tedy bude renderovat jen něco co se zobrazuje na monitoru a nic navíc což je běžné. Jak říkám, detaily známé nejsou. Podle výrobce ale tato technologie zvýší FPS o desítky procent. Podívejte se na tabulku od LucidLogix.

Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

S GeForce GTX 560Ti jsou vidět značné nárůsty výkonu. Nejde o jednotky procent ale desítky, zde ale není pochyb, že výrobce vybral hry které jejich technologii sedí nejvíce. Jaká bude možná realita vám ukáže první reálné měření, více pak v recenzi Ivy Bridge. Zde upozorňuji, že HyperFormance funguje pouze v aplikacích pro něž je v driveru profil, nový se ale dá přidat i ručně. Podívejme se na reálné měření, zatím jen v benchmarku:

Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

K testu byl použit Radeon HD 7770 1GB a procesor Intel na základním taktu. Jak vidíte, HyperFormance skutečně funguje a celkové skóre narostlo o 42 procent. Adekvátně také narostly FPS v jednotlivých testech. Takový nárůst v podstatě zadarmo je hodně zajímavý.

Exklusivně na PCT: LucidLogix Virtu MVP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Závěrem je tedy nutné říci, že tato technologie Virtu MVP vypadá hodně zajímavě. Řeší některé problémy zobrazování a ještě navyšuje FPS. Slabinou bude tradičně pouze nutnost profilu pro hry a aplikace, u nových her se můžete pokusit profil přidat, jak to bude fungovat je ale otázka. Více si o tom povíme za měsíc.

Zdroj: vlastní, LucidLogix

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama