hitachi-uvadi-dalsi-nejtenci-pevny-disk
Novinka Hitachi uvádí (další) nejtenčí pevný disk

Hitachi uvádí (další) nejtenčí pevný disk

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

23. 2. 2012 06:00 9

V návaznosti na světový trend zmenšování a potažmo na ultra-tenké notebooky uvádí na trh japonská firma Hitachi nejtenčí 500GB HDD na světě. Jaký je?  

Reklama

 Plným jménem Hitachi Travelstar Z7K500 je 2.5" disk vyvinutý pro notebooky a bude se prodávat ve variantách s 5400 ot/min, ale i se 7200 ot/min. Má pouze jednu plotnu a dosahuje s ní hustoty zápisu 630Gb na čtvereční palec, bude se tak prodávat v kapacitě 500GB. Doplní předchozí disky z této řady, které oplývaly kapacitami 250GB a 320GB. Připojíte ho pomocí rozhraní SATA 6Gb/s, disk přes něj dosáhne přenosové rychlosti 171MB/s. Chod disku bude jistit 32MB vyrovnávací paměti.

Hitachi uvádí (další) nejtenčí pevný disk
i Zdroj: PCTuning.cz


 

Disk je plně navržený pro používání v noteboocích, odpovídá tomu i spotřeba. Zveřejněná čísla hovoří o průměrné spotřebě 1.8W, při seeku 2.1W, 0.8W při idle a nakonec 0.2W v pohotovostním režimu. To není nijak závratně velká spotřeba, Travelstar Z7K500 se s ní může rovnat i nejednomu SSD. I když jsou na tom disky z pevných součástek pořád lépe, i co se týče přenosové rychlosti. Pro tento disk zase bude jistě hovořit kapacita a cena za jeden GB.

A protože disky Travelstar nejsou určené do stolních počítačů ale do těch přenosných, Hitachi nabídne speciální self encrypting drive (SED) model, aby vaše data byla zase o něco více v bezpečí anebo model s enhanced-availability (EA). Tahle vychytávka je zase vhodná pro aplikace, které vyžadují v malém množství neustálý přístup k datům.

Hitachi se podařilo celý disk vměstnat do šíře 7mm, což je asi největší marketingový tahák tohoto kusu výrobku. Není to první 7mm 2.5 palcový harddisk, ale je první s těmito rozměry a kapacitou 500GB. Masová dostupnost je naplánována na březen.

Zdroj:  xbitlabs 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama