novy-kodek-h-265-s-podporou-pro-ultrahd-8k-rozliseni-jiz-pristi-rok
Novinka Nový kodek H.265 s podporou pro ultraHD-8K rozlišení již příští rok

Nový kodek H.265 s podporou pro ultraHD-8K rozlišení již příští rok

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

15. 2. 2012 06:00 29

Na straně jedné vývoj nejnovějších technologií jako je například OLED a 3D, na straně druhé neustále se zvětšující úhlopříčka a s ní i rozlišení. Co třeba fotbal v rozlišení 7680 × 4320 pixelů? Příští rok už realitou.

Reklama

Na veletrhu CES byly k vidění monitory s 4K rozlišením, jinak nazývaným Quad-Full HD, které má 3840 × 2160 pixelů. Japonské NHK Science & Technology Research Laboratories spolupracují s výrobci televizí na prosazení dokonce 8K rozlišení do běžných domácností a připravují se na vysílání v tomto formátu. Jelikož se běžně filmy natáčejí alespoň v rozlišení 4K, tak se nemusíme bát, že bychom neměli žádný materiál. K tomu všemu ale potřebujeme nějaký standard, nějaký kodek, ve kterém budou videomateriál zakódovaný a budou jej znát všechna ostatní zařízení. Nyní se tedy pracuje na posledních detailech nového kodeku s názvem H.265, nástupce populární H.264, který bude podporovat rozlišení až 8K.

Nový kodek H.265 s podporou pro ultraHD-8K rozlišení již příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

Standard H.265, High Efficiency Video Coding (HEVC), byl vytvořen minulý týden na setkání mezi Motion Picture Expert Group (MPEG) a ITU Telecommunication Standardization Sector (ITU-T) v San Jose. Kodek je připraven zejména pro Quad-Full HD rozlišení a Ultra-High Definition Televison, čili 8K, které činí 7680 × 4320 pixelů. Tomuto rozlišení odpovídá 16 běžných televizí či monitorů s Full HD rozlišením. Ptáte se, kdy bude uvolněn nový kodek? V lednu roku 2013. Pokud ale budou nějaké televizory nebo monitory s rozlišením 8K nebo alespoň 4K dostupné, tak to bude ve světě a za přehnanou cenu.

Nový kodek H.265 s podporou pro ultraHD-8K rozlišení již příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama