dell-xps-13-prvni-ultrabook-od-dellu-na-scene
Novinka Dell XPS 13: První ultrabook od Dellu na scéně

Dell XPS 13: První ultrabook od Dellu na scéně

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

3. 2. 2012 06:00 10

Ultrabook je vyrobený z hliníku a uhlíkových vláken a jako skoro jediný má podsvícenou klávesnici. 13palcový displej navíc kryje Gorilla Glass, takže jej můžete bez obav půjčit i vašim ratolestem.

Reklama

Přes to, že Dell patří k velkým výrobcům notebooků spíše dražších a kvalitních, ultrabooky této značky na trhu ještě chyběly. Je tedy jedním z posledních, kdo ještě tyto ultratenké notebooky začíná nabízet. Včera se v ČR konala tisková konference, na které byl první produkt této kategorie představený českým novinářům. Novinka má označení s dlouhou tradicí, XPS 13.

Dell XPS 13: První ultrabook od Dellu na scéně
i Zdroj: PCTuning.cz

Tělo notebooku je vyrobeno z hliníku a karbonových vláken. Díky tomu je váha 13palcového ultrabooku 1,36 kg, což ale stále není nejlehčí. Tím je Toshiba Portégé Z830 s váhou 1,1 kg při stejné velikosti displeje. Jak jsem již zmínil a je patrné i podle názvu, ultrabook má 13” displej s rozlišením 1366 × 768 pixelů a tenkým rámečkem. Ten je navíc krytý kvalitním sklem Gorilla Glass, které se používá jako krycí sklo na tabletech a je odolné proti nejrůznějším škrábancům.

Dell XPS 13: První ultrabook od Dellu na scéně
i Zdroj: PCTuning.cz
Dell XPS 13: První ultrabook od Dellu na scéně
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle Dellu je XPS 13 nejtenčí na světě. Její tloušťka je od 6 do 18 mm. Oproti konkurenčním utlrabookům nabízí jako jeden z mála (druhým je zmíněná Toshiba) i podsvícenou klávesnici, která se hodí zejména při večerní práci. Uvnitř ultrabooku najdeme druhou generaci procesorů Intel Core i5 a i7 spolu se 128GB nebo 256GB flashovým diskem (SSD) a 4GB operační pamětí. Ultrabooky obecně nemají moc velkou konektorovou výbavu a i zde najdeme jen dva USB 3.0 porty, výstup na sluchátka, zdířku pro napájení a mini-DisplayPort. Nechybí však WiFi, Bluetooth 3.0 nebo 1,3Mpx webkamera. Dell slibuje u produktu výdrž až 9 hodin, což je pěkn číslo. U nás se objeví na trhu v půlce března za cenu asi 23 000 Kč.

Zdroj: Dell

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama