polsti-poslanci-nosili-masky-anonymous-na-protest-proti-podpisu-dohody-acta
Novinka Polští poslanci nosili masky Anonymous, na protest proti podpisu dohody ACTA

Polští poslanci nosili masky Anonymous, na protest proti podpisu dohody ACTA

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 1. 2012 15:15 34

Největší protesty proti podpisu kontroverzního dokumentu se odehrávají v sousedním Polsku. Poslanci třetí nejsilnější strany Hnutí Palikota neváhali dokonce přijít na jednání dolní komory parlamentu s maskami Guy Fawkese, symbolem hnutí Anonymous.

Reklama

Včera byla v Tokiu zástupci 22 států Evropské unie včetně České republiky podepsána dohoda ACTA, která je zaměřena proti obchodu s padělky, ale podle většiny kritiků z řad odborné veřejnosti je navrhnuta tak, že omezuje spíše práva uživatelů a likviduje svobodný internet.

Lidé se proti podpisům svých zákonodárců bouří na sociálních sítích. Asi nejvíce to je vidět v sousedním Polsku, kde proti smlouvě již několikátým dnem demonstrují tisíce lidí, kteří neváhali ve městech Poznaň a Lublin vyjít do ulic i poté, co se jejich zástupci k dohodě připojili.

Asi není náhoda, že podpis důležitého dokumentu, o kterém vládní špičky veřejnost, chcete-li "ovčany", raději neinformují a jeho možné důsledky bagatelizují, byl včleněn do programu jednání týkajícího se rybolovu a zemědělství. První krok se vládám podařilo učinit, nyní smlouvu musí ještě schválit Evropský parlament.

Nepřehlédněte:

Česko v tichosti podepsalo kontroverzní smlouvu ACTA. Slováci stále váhají

Nejsilnější protesty proti kontroverzní dohodě byly zaznamenány v Polsku, za které smlouvu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) podepsala velvyslankyně Jadwiga Maria Rodowicz-Czechowska. Za ČR ji svým podpisem stvrdila velvyslankyně Ing. Kateřina Fialková.

Ne všechny politické strany u našich severních sousedů ale s podpisem smlouvy souhlasí. Silně proti byla třetí nejsilnější strana Hnutí Palikota, která svou nevoli s oficiálním rozhodnutím dala najevo originálním a neotřelým způsobem.

V době, kdy v Japonsku docházelo k podpisu smlouvy, si její poslanci na jednání dolní komory parlamentu, Sejmu, dali před obličej masku Guy Fawkese podle komiksu a filmu V jako Vendetta, která se stala symbolem hnutí Anonymous.

Polští poslanci nosili masky Anonymous, na protest proti podpisu dohody ACTA
i Zdroj: PCTuning.cz

poslanci strany Hnutí Palikota | foto: Alik Keplicz

Zdroj: news.yahoo

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama