prvni-arm-procesor-s-dvema-jadry-tepe-na-frekvenci-2-5-ghz
Novinka První ARM procesor s dvěma jádry tepe na frekvenci 2,5 GHz

První ARM procesor s dvěma jádry tepe na frekvenci 2,5 GHz

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 12. 2011 14:00 9

Maličký čip s vysokou frekvencí byl vyroben v továrně společnosti Globalfoundries. Taktéž bylo ohlášeno vyvinutí prvních 20nm vzorků s jádry Cortex-A9.

Reklama

Společnosti ARM a Globalfoundries oznámily v tiskové zprávě vyrobení dvoujádrového SoC řešení s jádry Cortex-A9, které pracuje na vysoké frekvenci 2,5 GHz. První testovací vzorky jsou postavené na 28nm technologii a pocházejí z továrny Fab1 v Drážďanech.

Nepřehlédněte:

Samsung připravuje jedenáctipalcový tablet s rozlišením 2560 × 1600 px

A kromě nich byly již údajně vyrobeny i první 20nm vzorky, taktéž postavené na jádrech Cortex-A9. Podle zprávy na webu Globalfoundries mají oproti 28nm čipům až o 35 procent vyšší výkon a skoro o 50 procent nižší spotřebu.

V dnešní době najdete ve většině mobilních zařízení ARM procesory s jádry Cortex-A9. Příští rok se to ale změní. Na trh bude uvedeno několik produktů s SOC postavených na výkonnějších jádrech Cortex-A15.

Jedním z prvních takových čipů je Exynos 5250, který by se měl objevit v jedenáctipalcovém tabletu, u nějž se počítá s jemným rozlišením 2560 × 1600 px. Jeho nominální frekvence je výrobcem nastavena na kulaté 2,0 GHz. Sériová výroba se rozběhne na plné obrátky v druhém čtvrtletí roku 2012.

První ARM procesor s dvěma jádry tepe na frekvenci 2,5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Globalfoundries

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama