co-stoji-za-nevykonem-bulldozeru-objasnuje-inzenyr-z-amd
Novinka Co stojí za nevýkonem Bulldozeru - objasňuje inženýr z AMD

Co stojí za nevýkonem Bulldozeru - objasňuje inženýr z AMD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 10. 2011 20:53 31

(Spekulace) Na otázku slabého výkonu AMD FX odpovídá přímo bývalý zaměstnanec AMD

Reklama

Následný text je téměř doslovnou citací serveru XbitLabs.com, mé vlastní poznámky k určitým skutečnostem jsou odlišeny jinou barvou.

Výkon nových osmijádrových procesorů z produkce AMD (AMD FX) nijak neoslnil nikoho, faktem je, že v reálných aplikacích jen stěží stačí na čtyřjádrové procesory konkurence (Intel). Hlavní (možný) důvod tohoto problému nám odhalí bývalý zaměstnanec AMD, inženýr Cliff A. Maier, který se rozhodl o tom promluvit.

Poznámka redakce: Zde připomínám, že před časem zveřejnil článek Theo Valich v němž několik bývalých i současných zaměstnanců vývoje v AMD poukazuje na špatné podmínky, vysokou fluktuaci lidí a ztráty schopný lidí jež přešli ke konkurenci.

Cliff A. Maier opustil AMD už před lety, zrovna ve chvíli, kdy AMD opustilo ruční způsob návrhu procesorů a adoptovalo automatický proces skrze automatické designovací nástroje. Ty přinesou pozitiva - rychlejší návrh, rychlejší odladění, ale nemohou nahradit "klasickou" ruční prácí techniků. Negativem je horší efektivita a výkon takto navrženého čipu.

Co stojí za nevýkonem Bulldozeru - objasňuje inženýr z AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Automatický návrh - O dvacet procent větší a pomalejší

Tehdy v době odchodu výše zmíněného inženýra, se AMD snažilo konsolidovat své zaměstnance po koupi ATI a slučovalo vývojové týmy obou společností. Až do této chvíle byly vždy klíčové části procesoru navrhovány ručně, což až dodnes Intel dodržuje. Od této doby se ale AMD spoléhá pouze na automatické designérské nástroje a ručně (pravděpodobně) nenavrhuje nic.

Poznámka redakce: Tahle informace je klíčová a dokonale nám zapadá do skládanky. V roce 2006 a dříve se dělaly v AMD návrhy ručně, tedy Athlon64 byl takhle vytvořen. Od roku 2006 a dále ale AMD přešlo na strojové návrhy čipů, prvním takovým čipem byl Phenom. Jak tragický byl jeho výkon a spotřeba si jistě všichni pamatujeme dodnes. Stejný osud zřejmě postihl i Bulldozer, jehož vývoj začal také v této době.

Jaký je problém automatické tvorby návrhu čipů? - Takhle navržený čip je o 20 procent větší, o 20 procent pomalejší a má významně vyšší spotřebu než ručně navržený procesor. Takový čip má zbytečně velký počet tranzistorů a je také podstatně dražší na výrobu. Cliff A. Maier vzpomíná, že když byl ještě v AMD, tak porovnávali návrhy automatické a ruční. Říká: "Zadávali jsme společnostem jež se živí prodejem automatických technologií zakázky na návrhy různých čipů. Jejich výsledek byl vždy o 20 procent větší a o 20 procent pomalejší než naše vlastní, zčásti ručně navržené řešení. Navíc by tato řešení měla určitě problémy s výrobou."

Neefektivní návrh

I když stoprocentně nevíme, zdali je výše popsané pravda a AMD skutečně svěřilo návrh čipu výhradně automatům, jsou zde určité indicie jež to potvrzují. Jádro Orochi má totiž podle AMD až dvě miliardy tranzistorů. A to je hodně velký počet. Sandy Bridge včetně grafiky má poloviční počet. Všechny čtyři moduly v jádru sestávají z 852 milionů tranzistorů a zabírají 124 mm čtverečních. Velká 8MB cache L3 pak sestává z dalších 405 milionů tranzistorů, jednoduchým výpočtem tedy zjistíme, že zbylé obvody čipu zabírají ohromných 800 milionů tranzistorů. Jde o různá rozhraní, HTT, paměťový řadič, spoje a další logiku čipu. Tento počet je ale na tyto "zbytkové" obvody nezvykle ohromný. Je zde tedy důvod se domnívat, že právě oněch 800 milionů tranzistorů jsou daň za automatický návrh čipu. Intel dokáže být se svým ručně navrženým procesorem výkonnější při celkovém počtu 995 milionů tranzistorů. V nich je ale PCI-E řadič, řadič pamětí, čtyři fyzická jádra a celá grafika. Důsledkem neefektivního návrhu je relativně nízký výkon.

AMD chce prodávat svůj 315mm čtverečních velký čip za 245 amerických dolarů. Proti tomu Intel prodává 216mm velký čip Sandy Bridge za 317 dolarů. Pokud uvážíme, že oba čipy jsou vyrobené na 32nm, je jasné kdo na svých procesorech vydělá více.

Poznámka redakce: AMD už obeslalo partnery zprávou, že AMD FX bude zlevňovat. Až se prodá první várka čipů FX-8120, tak s příchodem větší dostupnosti FX-8150 by měla cena všech modelů klesnout a to celkem významně.

Zdroj: Xbitlabs.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama