soutez-s-cnt-ukazte-ze-mate-nejvykonnejsi-stroj-porazte-ostatni-skoly-a-pomozte-vedcum
Novinka Soutěž s CNT: Ukažte, že máte nejvýkonnější stroj, poražte ostatní školy a pomozte vědcům

Soutěž s CNT: Ukažte, že máte nejvýkonnější stroj, poražte ostatní školy a pomozte vědcům

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

10. 10. 2011 15:30 67

Tato soutěž, kterou mezi školami pořádá Czech National Team, je trochu netradiční. Soutěží se totiž o to, který tým (škola) získá nejvíce bodů v distribuovaných výpočtech.

Reklama

Czech National Team, největší český tým v programu BOINC, si připravil pro školy zajímavou soutěž. Nezáleží, na jakou školu chodíte, jestli základní, střední, nebo učiliště. Jde pouze o to, kolik lidí, resp. kolik výkonu dáte dohromady. Soutěž totiž probíhá v programu zvaném BOINC, který složí pro distribuované výpočty.

Soutěž s CNT: Ukažte, že máte nejvýkonnější stroj, poražte ostatní školy a pomozte vědcům
i Zdroj: PCTuning.cz

Co jsou distribuované výpočty? Některé opravdu velké organizace mají obrovské superpočítače, které ke svým projektům využívají. Ne všichni si ale superpočítač mohou dovolit. Proto se vynalezly distribuované výpočty, které využívají volného výkonu každého počítače. Žádný počítač totiž neběží stále na 100 % výkonu. Díky BOINC lze výpočty rozdělit a rozeslat do světa, kdy každý počítač obdrží nějakou část, kterou provede a odešle zpět. Pokud by se všechny počítače na zemi zapojily do jednoho projektu, byly by několikanásobně výkonnější než ty nejvýkonnější superpočítače.

V projektu BOINC se nachází plno skupin, které mají své vlastní vědecké projekty. Najít zde můžete například hledání mimozemského života zkoumáním zvukových stop zachycených radioteleskopem, nebo třeba pomoc při výpočtech na hledání léku proti malárii.

Soutěž s CNT: Ukažte, že máte nejvýkonnější stroj, poražte ostatní školy a pomozte vědcům
i Zdroj: PCTuning.cz

O co v soutěži tedy jde? Vaším cílem je zapojit do výpočtů co nejvíce výkonu. Nejprve si musíte nainstalovat BOINC manager, přes který jsou distribuované výpočty prováděny. Poté si musíte vytvořit školní tým a přidat školu do soutěže. To uděláte tak (pokud už to někdo dříve neudělal), že si vaši školu najdete na této stránce. Zde se dozvíte, že buď už je škola v soutěži, nebo ji můžete přidat. Následně se musíte připojit k projektu. Postupy jsou na stránce CNT. Pro každý měsíc se bude počítat jiný projekt, takže se bude měnit. Po připojení projektu a vytvoření účtu, se ještě musíte přihlásit do týmu vaší školy. Jednotlivé kroky včetně návodů, jak se připojit, můžete najít na stránkách soutěže.

Soutěž bude probíhat osm měsíců (od října do května), aby měly stejnou možnost všechny školy bez ohledu na stupeň vzdělání. Každý měsíc se bude soutěžit na jednom z pečlivě vybraných projektů a nejlepších patnáct škol bude obodováno. V celkovém ročním součtu poté budou obdarovány první tři školy věcnými dary od partnera soutěže, e-shopu s počítači a elektronikou CZC.cz. Hlavním cílem není ovšem boj o ceny, ale zpestření výuky výpočetní techniky na školách, v kroužcích s podobným zaměřením a názorné ukázky praktického využívání dnešních počítačů.

Zapojit se do distribuovaných výpočtů však můžete i mimo soutěž. Stačí si přečíst náš podrobnější článek o tom, co to vlastně je a jak můžete i vy pomoci.

Nepřehlédněte:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama