google-auto-bez-ridice-poprve-havarovalo
Novinka Google auto bez řidiče poprvé havarovalo

Google auto bez řidiče poprvé havarovalo

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 8. 2011 14:30 19

Tentokrát to skončilo naštěstí pouze zmačkanou kapotou, rozbitou přední lampou a potlučeným nárazníkem.

Reklama

Google už několik roků testuje vozidla vybavená experimentálním systémem bez lidské obsluhy. Sedm testovacích vozů značky Toyota Prius najela za ostrého provozu už tisíce kilometrů a projela se například i po známém mostě Golden Gate.

Součástí výbavy automobilů jsou videokamery, radarové snímače a snímací dálkoměry, které jim umožňují vnímat okolní prostředí a reagovat na aktuální provoz. Avšak ani prvotřídní výbava - zdá se - nestačila zabránit historicky první kolizi s jiným vozidlem.

Magazínu Jalopnik minulý týden přišel e-mail s fotografií, na které lze pozorovat Prius s výbavou od Googlu, kterak „ťukl“ do jiného Priusu stojícího před ním. Nehoda se stala v blízkosti sídla v Mountain View v Silicon Valley jižně od San Franciska v Kalifornii. Fotografie zakrátko oblétla celý svět. Google prohlásil, že za nehodu může selhání lidského faktoru a nikoli specializovaného softwaru, neboť automobil se prý nacházel v manuálním režimu řízení.

Je otázkou, zda skutečně neselhala nějaká část sofistikovaného softwaru. Přeci jen, pokud by se to potvrdilo, pro Google by to nebylo příjemné. Na technologii spolupracuje s experty z Darpa Challenge a od specializovaných vozidel si slibuje redukci vyhaslých lidských životů při dopravních nehodách.

Do redakce stanice NBC po uveřejnění reportáže dorazila informace od svědkyně celé havárie. „Prius Googlu narazil do dalšího Priusu a ten naboural moji Hondu Accord, kterou právě řídil bratr,“ tvrdila žena. Jde o osobu nacházející se vlevo na fotografii? Pravděpodobně…

Google auto bez řidiče poprvé havarovalo
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Jalopnik

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama