foxconn-do-tri-let-nahradi-milion-delniku-roboty
Apple Novinka Foxconn do tří let nahradí milion dělníků roboty

Foxconn do tří let nahradí milion dělníků roboty

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 8. 2011 15:45 27

Důvodem jsou rostoucí náklady na pracovní sílu a efektivita práce. Stroje budou provádět jednoduché úkoly u výrobních linek.

Reklama

Společnost Foxconn, největší smluvní výrobce počítačů, komponentů a spotřební elektroniky na světě, plánuje v příštích třech letech nasadit do výroby až milion robotů. Informoval o tom zakladatel a šéf společnosti Terry Gou.

Důvodem jsou stále se zvyšující náklady na pracovní sílu v Číně, kde má Foxconn většinu svých zaměstnanců. Momentálně zaměstnává 1,2 milionu lidí, z nichž milion pracuje právě v Čínské lidové republice.

Zatím firma využívá asi 10 000 robotů, do konce příštího roku jich ale má být už 300 000 a za další tři roky kulatý milion. Roboti budou nasazeni na práce jako stříkání, montáž nebo svařování.

Foxconn vyrábí pro nejznámější světové značky jako Nokia, Motorola, Sony, Dell nebo Apple. V posledních měsících se ale dostal pod palbu kritiky kvůli sebevraždám svých zaměstnanců. Ti kritizují tvrdé pracovní podmínky, leč neúspěšně. Svědčí o tom i případ z konce minulého měsíce, kdy spáchal sebevraždu 21letý mladík. O případu jsme vás informovali v této zprávě.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama