startuje-vyroba-nejmensiho-pocitace-na-svete-prodavat-se-zacne-koncem-roku-a-prijde-na-400-kc
Novinka Startuje výroba nejmenšího počítače na světě. Prodávat se začne koncem roku a přijde na 400 Kč

Startuje výroba nejmenšího počítače na světě. Prodávat se začne koncem roku a přijde na 400 Kč

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 7. 2011 15:15 41

Počítač Raspberry Pi má velikost flask disku, rozjede běžný operační systém a dokáže akcelerovat 1080p video. Momentálně se vyrábějí první kusy osazené alfa verzí základní desky.

Reklama

Organizace Raspberry Pi, kterou založil herní vývojář David Braben, si objednala vyrobu několika kusů nejmenšího osobního počítače na světě. Ten není o nic větší než běžný flash disk, ale to není jediné, čím je unikátní.

Kromě svých skromných proporcí zaujme hlavně cenou, která se dle přepočtu pohybuje kolem 400 korun. Zatím bude vyrobeno pouze několik kusů osazených alfa verzí základní desky. Ta je zhruba o 20 procent vetší, než finální deska, se kterou se počítač bude prodávat.

Počet vrstev se ze šesti sníží na čtyři. Odstraněné budou i některé funkce a obvody, které by jej zbytečně prodražily.

Základem je mikroprocesor architektury ARM s frekvencí 700 MHz a 128 MB paměti SDRAM. Grafický čip má podporu OpenGL ES 2.0 a dokáže „rozjet“ video v režimu 1080p (H.264, 30 fps). K dispozici bude uživatelům HDMI a také USB 2.0 konektor. Datové úložiště je řešeno přes slot pro SD/MMC/SDIO paměťové karty. Průměrná spotřeba tohoto „prcka“ je 1 watt.

Operačním systémem je Linux, zda Fedora nebo Ubuntu, už ale nebylo upřesněno. Počítač se bude prodávat ve dvou verzích: první bude stát 25 dolarů (chybí LAN9512 a má jen 128 MB RAM). Pokud si připlatíte pět až deset dolarů zakoupíte variantu s 256 MB paměti a podporou Ethernetu.

Počítač Raspberry Pi se začne prodávat ještě letos. Cena má být neměnná i v případě nákupu jednoho kusu. V diskuzi nám nezapomeňte dát vědět, jak se vám zamlouvá a kdo z vás plánuje jeho nákup.

Nepřehlédněte:

Indický „iPad“ za 640 Kč nabírá zpoždění

Startuje výroba nejmenšího počítače na světě. Prodávat se začne koncem roku a přijde na 400 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama