studie-uzivatele-internet-exploreru-maji-nizsi-iq
Novinka Studie: Uživatelé Internet Exploreru mají nižší IQ

Studie: Uživatelé Internet Exploreru mají nižší IQ

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 7. 2011 12:00 28

Stejně jako před pěti lety si nejhůře vedli uživatelé IE. Průměrné IQ lidí používajících prohlížeče Microsoftu nedosahuje ani 100 bodů. Průzkumu se zúčastnilo přes 100 tisíc uživatelů.

Reklama

Studie kanadské společnosti Aptiquant sídlící ve Vancouveru odhalila, že lidé, kteří pro prohlížení webu používají Internet Explorer, mají průměrně nižší IQ než uživatelé ostatních prohlížečů.

Průzkum proběhl na vzorku více než 100 000 uživatelů ve speciálním internetovém IQ testu, který přihlížel k jejich udávanému věku (nejnižší věková hranice byla 16 let) a byl v souladu se škálou Wechsler Adult Intelligence, jejímž účelem je mj. eliminace tzv Flynnova efektu. Zaměřen byl na uživatele z anglicky mluvících zemí, tj. z USA, Kanady, Velké Británie, Austrálie a Nového Zélandu.

Nejvyšší IQ podle studie mají uživatelé prohlížeče Opera, Camino a Internet Exploreru s plug-inem Chrome Frame, který do něj přináší renderovací jádro WebKit. U nich se IQ pohybovalo na hranici 120 bodů. Průměrné IQ uživatelů Chrome, Safari a Firefoxu dosahovalo 110 bodů.

Naopak u uživatelů Internet Exploreru (6, 7, 8 a 9) byla hodnota inteligenčního kvocientu někde mezi 85 až 95 body. Účastníci testu byly rozděleni do celkem sta skupin, v závislosti na dosaženém výsledku. Pro každou skupinu potom bylo vypočítáno procentuální zastoupení jednotlivých prohlížečů (viz obrázek 2).

„Z výsledků testu jednoznačně vyplývá, že lidé na spodu stupnice IQ mají tendenci bránit se změně, chcete-li aktualizaci prohlížeče. Tento model lze v podstatě aplikovat na každý software,“ uzavírá studie. Takže se rozhodně nedá říct, že uživatele používající Internet Explorer 6 mají obecně nižší IQ.

Studii si můžete stáhnout odsud.

Studie: Uživatelé Internet Exploreru mají nižší IQ
i Zdroj: PCTuning.cz

pro zvětšení klikněte

Studie: Uživatelé Internet Exploreru mají nižší IQ
i Zdroj: PCTuning.cz

pro zvětšení klikněte

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama