videohry-snizuji-agresivitu-tvrdi-john-carmack
Novinka Videohry snižují agresivitu, tvrdí John Carmack

Videohry snižují agresivitu, tvrdí John Carmack

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 7. 2011 10:15 8

On sám prý diskuze o dopadu hraní videoher na psychiku hráčů nikdy nebral moc vážně, nicméně postupem času dospěl k názoru, že násilné videohry rychleji odbourávají stres a redukují agresivitu.

Reklama

O kom se nemluví nebo nepíše, jako by nebyl. Staré rčení platí stále a v okurkové sezóně dvojnásob. Vědoma si toho je i legenda a spoluzakladatel id Software John Carmack.

V rozhovoru pro web Industry Games se rozpovídal na oblíbené téma, tj. o dopadu videoher na psychiku hráčů. Podle něj je hraní akčních videoher prospěšné, protože odbourávají stres a zlepšují celkovou psychickou pohodu hráčů.

Jak sám uvedl, diskuze o násilí ve hrách nikdy nebral moc vážně. „Tenkrát jsem byl na E3, kde jsem poskytoval rozhovory a novináři se mě začali ptát na tyhle věci. Já jsem ale nevěděl, co jim na to mám odpovědět,“ řekl Carmack.

„Postupem času jsem nicméně došel k názoru, že tenhle typ her opravdu snižuje agresivitu a násilí. O tom už přeci informovala řada studií.“ Carmack odkazuje především na studii provedenou v dubnu vědci v Texasu ve spolupráci s Centrem pro evropský ekonomický výzkum, která tvrdí, že zvýšení popularity videoher je částečně zodpovědné za pokles kriminality ve Spojených státech amerických.

Studie: násilné videohry jsou prospěšné, pomáhají zejména traumatizovaným vojákům

O podobné analýze jsme vás informovali v březnu. Jayne Gackenbachové z univerzity v kanadském Edmontonu se hosty letošního ročníku GDC snažila přesvědčit o tom, že hraní válečných her pomáhá vojákům ulevit od stresu.

Videohry snižují agresivitu, tvrdí John Carmack
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Eurogamer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama