cenzura-v-cine-pro-ukonceni-vaseho-hovoru-reknete-protest
Internet Novinka Cenzura v Číně: pro ukončení vašeho hovoru řekněte „protest“

Cenzura v Číně: pro ukončení vašeho hovoru řekněte „protest“

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 3. 2011 16:00 8

Režimní ajťáci zkouší sofistikované technologie. Kromě omezení svobodného přístupu k internetu dochází postupně i k cenzuře hovorů.

Reklama

Jak známo, svoboda slova v Číně existuje, má však určité hranice. Už zkraje roku oficiální představitelé varovali, že používání peer-to-peer programu – Skype a dalších zahraničních VoIP služeb je v rozporu se zákonem. Hlasovou komunikaci mohou zprostředkovávat pouze státní společnosti. V nejlidnatější zemi světa je volání si přes Skype zkrátka nelegální.

Podle prestižního listu New York Times se v posledních dnech začínají objevovat informace o tom, že Čína přistoupila k cenzuře telefonních hovorů. Konverzace je údajně přerušena v okamžiku, kdy zazní slůvko „protest“. V jednom případě bylo vyřčeno v angličtině, spojení se ale přeruší i v případě, pokud je vysloveno v rodném jazyce, informuje Russell Leigh Moses.

Nepřehlédněte:

Stránky úřadů v Jižní Koreji kolabují. Vláda vyhlásila stav pohotovosti v kyberprostoru

Čína si dobře uvědomuje, že revoluční vlna by se mohla přelít z Blízkého východu až do Asie, a tak nechce nic ponechat náhodě. V posledních týdnech byla zpřísněna cenzura internetu stejně jako se Číňané nedostanou na Facebook, Twitter, YouTube či LinedIn.

Kromě toho dochází i k zatýkání, které postihlo zejména iniciátory „jasmínové“ revoluce, kteří se nechali inspirovat událostmi v Tunisku. Každopádně s tím, jak cenzura v Číně přitvrzuje, jsme svědky nasazování stále sofistikovanějších metod k jejímu dosažení.

Cenzura v Číně: pro ukončení vašeho hovoru řekněte „protest“
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: New York Times

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama