apple-se-zlobi-na-smouly-muze-za-to-system-mikrotransakci
Novinka Apple se zlobí na šmouly, může za to systém mikrotransakcí

Apple se zlobí na šmouly, může za to systém mikrotransakcí

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 2. 2011 17:30 20

Apple je zavalen stížnostmi rodičů, kteří po něm požadují navrácení peněz. Na vině jsou šmoulí bobule, které nakupujete za reálné peníze.

Reklama

Počátkem prosince se objevila v internetovém obchodu s aplikacemi App Store hra s názvem Smurfs’ Village. Příběh je prostý. Zlý Gargamel napadl šmoulí vesnici a ti se rozutekli do lesa. Vaším úkolem je za pomoci taťky šmouly vybudovat novou vesnici a přilákat ztracené modré kamarády.

Náplň hry převážně tvoří pěstování zeleniny, za kterou dostáváte peníze a rozšiřování vesnice. Ačkoli je hra nabízena zdarma, už stačila vývojářům z Capcomu vydělat miliony. Mohou za to tzv. smurfberries neboli šmoulí bobule, na které sice ve hře narazíte, jejich počet ale není vysoký. A vy je potřebujete, neboť významně urychlují některé úkony.

Smurfs’ Village je hra postavená na stále oblíbenějším systému mikrotransakcí (momentálně vydělává více peněz než např. Angry Birds; pozn. aut). To s sebou ale přináší i řadu rizik. V okamžiku, kdy se telefonu chopí zvídavá ratolest, může pak dojít k útratě i značné částky peněz.

Smutnou rekordmankou je v tomto ohledu osmiletá Madison, která za hrou vnucované šmoulí bobule utratila neskutečných 1 400 dolarů. A klikají i další děti. Nejlevnější položkou ve hře je kyblík bobulí za 4,99 dolarů, za vagón virtuálních plodin dokonce zaplatíte 99,9 dolarů.

Apple se zlobí na šmouly, může za to systém mikrotransakcí
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple se zlobí na šmouly, může za to systém mikrotransakcí
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Naštvaní rodiče se stále častěji obracejí na Apple a požadují po něm, aby jim navrátil peníze. Ten se tak ocitá ve složité situaci. Capcom svou strategii dlouhodobě buduje na tom, že většinu her nabízí zdarma. Hráč si nicméně může následně dokupovat za reálné peníze různé virtuální předměty. Problém je, že systém mikrotransakcí byl tentokrát implementován i do hry, která je určena primárně dětem.

Zařízení se z internetového obchodu odhlásí až 15 minut po poslední akci, takže není potřeba znovu zadávat heslo. Zvídavá ratolest má tak času na to, aby váš účet vystavila nemilé zatěžkávací zkoušce. Protože stížností i nadále přibývá, Apple uvažuje, že interval zkrátí na 5 minut. Nakupování předmětů v aplikacích (hrách) lze zabránit např. tím, že možnost vypnete v nastavení telefonu:

Nastavení - Obecné - Omezení - Povolený obsah - Nákupy v aplikacích

.

Apple se zlobí na šmouly, může za to systém mikrotransakcí
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama