lte-desi-americke-letectvo-pry-mu-rusi-gps
Novinka LTE děsí americké letectvo. Prý mu ruší GPS

LTE děsí americké letectvo. Prý mu ruší GPS

Jiří Zahrádka

Jiří Zahrádka

25. 2. 2011 10:00 3

První zmínky o rušení signálu GPS se objevily před několika měsíci. Nyní kauza dostává zcela nový rozměr.

Reklama

Americkou armádu začal zajímat problém s udělením licence společnosti LightSquared, jejíž nově budované pozemní LTE vysílače ruší podle několika měření satelitní GPS navigaci. Generál William Shelton vyjádřil znepokojení nad současnou situací a zopakoval závěr studie společnosti Garmin, podle které může docházet k rušení signálu GPS, a to v okruhu 3 až 5 mil na zemi a až 12 mil ve vzdušném prostoru od vysílačů LightSquared. Generál tím zároveň připomněl, že GPS je původně vojenský projekt, a rušení tak neohrožuje jen řidiče využívající navigaci v autě.

Na vině přitom není samotná technologie LTE, ale nevhodně zvolené frekvenční pásmo vysílačů. Navigace GPS pracuje podle zprávy Garminu v pásmu 1525 až 1559 MHz, přičemž LightSquared si pro provoz LTE zažádala o pásmo 1559 až 1610 MHz. Americká obdoba Českého telekomunikačního úřadu (FCC, Federal Communications Commission) pak žádost bez průtahů schválila.

Výrobci navigací Garmin a Trimble zpracovali studii vlivu LTE na rušení GPS, kterou zveřejnili koncem ledna 2011. Je postavena na laboratorních zkouškách, přičemž ke kritickému rušení má docházet až do vzdálenosti téměř 9 km od vysílače LTE. Rušení pak pozvolna klesá a zcela vymizí až ve vzdálenosti 22 km. Testovány byly dvě navigace pro pozemní a letecké použití, více trpěla právě citlivější letecká verze.

Společnost LightSquared hodlá ve Státech zprovoznit až 40 000 vysílačů. Pokud by byly poznatky Garminu pravdivé, zcela by se tím ochromila pozemní a letecká navigace v celých USA. Po výstupu generála Sheltona je jasné, že hrozbu kolapsu bere armáda velmi vážně a své rozhodnutí o vydání licence bude muset FCC ještě jednou přezkoumat.

Technologie LTE začíná postupně nahrazovat současné 3G sítě, které rychlostí a kapacitou mnohdy nestačí ani dnešním (ještě celkem mírným) požadavkům na přenos dat. Podle reálných zkušeností dosahuje LTE v síti Verizon rychlostí přes 10 Mbit/s, což je minimálně pětkrát vyšší hodnota než u nejrychlejších nabídek mobilních operátorů v ČR.

LTE děsí americké letectvo. Prý mu ruší GPS
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Engadget, GPSWorld (PDF)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama