superpocitac-watson-riskoval-lidske-protivniky-ale-s-prehledem-porazil
Novinka Superpočítač Watson riskoval, lidské protivníky ale s přehledem porazil

Superpočítač Watson riskoval, lidské protivníky ale s přehledem porazil

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 2. 2011 16:00 30

Teď jen hádám, řekl superpočítač. 2880 procesorových jader a sofistikovaný software na šedou kůru mozkovou ale nakonec bezpečně stačilo.

Reklama

Naučí se stroje myslet a vytvářet nové věci jako lidé? Odpověď zní ano! A porazí nejeden lidský mozek. Jako další důkaz může posloužit druhé kolo vědomostní soutěže Jeopardy; americké obdoby nám dobře známé soutěže Riskuj.

Zatímco po prvním kole, které skončilo nerozhodně se zdálo, že soutěžící by proti superpočítači Watson mohli mít slušnou šanci, v tom druhém již nenechal nikoho na pochybách a své lidské protivníky deklasoval rozdílem třídy.

Watson vystupuje proti dvěma historicky nejúspěšnějším soutěžícím této vědomostní soutěže. Protivníky ve studiu mu jsou Brad Rutter a Ken Jennings. První dosáhl nejvyšší celkové výhry v historii Jeopardy, když si na účet připsal 3,25 milionu dolarů, druhý pro změnu na prémiích nastřádal více než 2,5 milionu.

Po druhém kole soutěže má Watson na kontě 36,881 dolarů, Brad Rutter 5,400 dolarů a Ken Jennings 2,400 dolarů. Při jedné z otázek, která se týkala artefaktu odcizeného z nejmenovaného muzea v roce 2003, potom publikum překvapil, když svou odpovědí si byl jistý pouze na 32 procent. Moderátorovi i publiku v sále sdělil: „Teď budu hádat, je to Bagdád?“

Nepřehlédněte:

Superpočítač Watson bude soupeřit s šampiony americké obdoby soutěže Riskuj

Superpočítač Watson riskoval, lidské protivníky ale s přehledem porazil
i Zdroj: PCTuning.cz

Watson je postavený na platformě IBM POWER7, skrývá 2880 procesorových jader a 16 TB operační paměti. Jeho software pracuje s tisíci speciálních algoritmů, které dokáží z databáze miliónů dokumentů uložených v paměti vyhledat a najít nejvhodnější odpověď během několika vteřin.

Zdroj: PCWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama