intel-ma-chybu-v-cipsetech-pro-sandy-bridge-zastavil-prodeje
Novinka Intel má chybu v čipsetech pro Sandy Bridge, zastavil prodeje

Intel má chybu v čipsetech pro Sandy Bridge, zastavil prodeje

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 2. 2011 10:05 32

V současné době pozastavil veškeré dodávky čipsetů pro platformu LGA 1155. Finanční ztráta se vyšplhá na miliardu dolarů.

Reklama

Intel včera oznámil objevení závažné chyby v návrhu nových čipových sad řady 6 určených procesorům Sandy Bridge. Chyba vede k poruše komunikace s pevnými disky a podle Intelu se může projevit v časovém horizontu dvou až pěti let. Skryta je konkrétně v návrhu SATA řadiče, kdy po čase může dojít ke snížení funkčnosti SATA portů, což má dopad na výkon, resp. funkčnost připojených zařízení. Podle Intelu se problém může objevit u malého procenta základních desek, a to zejména při přesunu velkých objemů dat.

Problém se nachází v čipsetech s kódovým označením Cougar Point pro platformu LGA 1155. Netýká se ale dvou portů SATA 6 Gb/s, ale zbývajících čtyř SATA 3 Gb/s, které čipset taktéž podporuje. Údajně jej není možné odstranit aktualizací firmwaru, či novými ovladači, protože je přímo v samotných obvodech čipsetu. Intel tak byl nucen pozastavit výrobu problémových čipsetů a zároveň započal s výrobou revidované verze, která chybu zcela odstraní. Zákazníci je mohou očekávat koncem února. Na plný objem výroby najede firma až v dubnu či v květnu.

Intel má chybu v čipsetech pro Sandy Bridge, zastavil prodeje
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále bylo oznámeno, že plánuje vyměnit všechny na trh dodané čipové sady. Spolu s výrobci se již údajně dohodl, aby přijímali reklamace od zákazníků, kteří potencionálně vadné produkty zakoupili. Ti tak mají možnost základní desku nebo celý počítač reklamovat tam, kde si je pořídili, když výměnu by měl zajistit prodejce. Na druhou stranu se dá předpokládat, že obchodníci budou i nadále pokračovat v prodeji naskladněných produktů s problémovými čipsety.

Celkové náklady na opravu Intel předběžně vyčíslil na jednu miliardu dolarů, tedy asi 17 miliard korun. Jedním z faktorů na to, zda se chyba projeví, je podle něj i teplota. Z toho se dá usuzovat, že se spíše projeví u notebooků než u stolních počítačů.

Zdroj: Intel, Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama