hackeri-znovu-vitezi-nad-sony-novy-firmware-na-ps3-prolomen-za-par-hodin
Novinka Hackeři znovu vítězí nad Sony. Nový firmware na PS3 prolomen za pár hodin

Hackeři znovu vítězí nad Sony. Nový firmware na PS3 prolomen za pár hodin

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 1. 2011 14:00 10

Útočí na ni zprava, zleva a nemají s ní žádné slitování. Pandořina skříňka je definitivně otevřena.

Reklama

Pokud jste posledních pár měsíců nespali na bobkových listech, určitě jste zaznamenali nesmiřitelné tažení japonského koncernu Sony proti hackerům, kteří se pokoušejí zotročit její konzoli PlayStation 3. Ta vydržela být „neprůstřelná“ nejdéle ze všech videoherních konzolí na trhu. Poslední dobou se ale stávala terčem těch nejlepších hackerů světa a výsledkem bylo její odemčení. Zasloužil se o něj zejména George „GeoHot“ Hotz, který si respekt a uznání získal jailbreakem jablečných telefonů, a skupina hackerů čítající přes 100 lidí s názvem fail0verflow.

Sony nakonec zradila banální chyba v šifrování, která umožnila, že uživatelé mohou hrát pirátské kopie her, které si zdarma stáhnou z internetu, namísto aby si je běžně koupili. Sony okamžitě neváhalo GeoHota a skupinu fail0verflow žalovat za porušení Digital Millennium Copyright Act, když jej navíc i obvinila z toho, že se na prolomení finančně obohatil (Uvidíme se u soudu, vzkazuje Sony hackerům z fail0verflow a GeoHotovi; pozn. red.).

Hackeři znovu vítězí nad Sony. Nový firmware na PS3 prolomen za pár hodin
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezitím Sony ve čtvrtek vydalo aktualizaci firmwaru verze 3.56, která blokovala možnost instalovat neschválené aplikace. Po aktualizaci firmwaru se někteří uživatelé údajně setkali i s tím, že se konzole zablokovala a nešla následně spustit. Svobodná byla ale jen na okamžik. Piráti zareagovali rychle, když v několika hodinách zveřejnili upravenou verzi firmwaru, díky které může pirátství zase vesele fungovat dál.

Stojí za ní hacker s přezdívkou KaKaRoToKs, mimochodem zodpovědný i za odblokování konzole Nintendo Wii, který nedlouho po aktualizaci zveřejnil nové klíče, díky kterým lze podepsat neschválený software. Sony se tak bude muset více snažit nebo zcela přehodnotit svoje stanovisko. V minulém týdnu sice zaznamenala Pyrrhovo vítězství, když si u soudu vydupala soudní zákaz vůči GeoHotovi, který se do budoucna nesmí podílet na hackování produktů Sony, ani případné poznatky dále zveřejňovat a navíc musí do 10 dnů také odevzdat veškeré počítače a další příslušenství, které k hackovní použil. Ale to ji může být jen slabou útěchou.

Hackeři znovu vítězí nad Sony. Nový firmware na PS3 prolomen za pár hodin
i Zdroj: PCTuning.cz

Zcela opačnou cestou se vydal Microsoft, který si z prolomení ochrany svého pohybového zařízení Kinect nic nedělá a velkoryse přistoupil i k hackerům, kteří stáli za odemčením mobilní platformy Windows Phone 7, když s nimi navázal spolupráci a pozval je do svého sídla v Redmondu. Prostor k seberealizaci potom nabídl i GeoHotovi, jemuž by zdarma poskytl telefon.

Nepřehlédněte:

Zdroj: 1 2 3 4

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama