amd-radeon-hd-6990-spatren
Novinka AMD Radeon HD 6990 spatřen

AMD Radeon HD 6990 spatřen

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 1. 2011 08:30 13

Duální monstrum od AMD "Antilles" se blíží, je vybaven unikátním chlazením

Reklama
AMD Radeon HD 6990 spatřen
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvedení duální karty AMD Radeon HD 6990 "Antilles" je naplánováno na druhou polovinu příštího měsíce. Specifikace nejsou ještě zcela jisté, měla by být ale stejným "hybridem" specifikací jako byl ATI Radeon HD 5970, tedy jádra se všemi SP na nižších frekvencích slabšího modelu. AMD si může dovolit jít i nad maximální povolené TDP, jelikož disponuje technologií PowerTune. Také dvojice BIOSů skýtá možnost uložení dvou různě rychlých profilů. Výkon karty lze odhadnout z měření CrossFire Radeonů HD 6900, ten nebude v žádném případě nízký - stejně jako spotřeba. Kartu napájí dvojice 8-pin napájecích konektorů.

AMD Radeon HD 6990 spatřen
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta připomínající VHS kazetu, je opravdu obrovská a hlavně široká. Pokud se při pohledu na obrázky nemůžete zbavit dojmu, že karta nemá ventilátor - máte bod, jste bystří. Tato karta opravdu nemá ventilátor na nějž jsme zvyklí. Vše je skryté pod krytem a otvory pro nasávání vzduchu jsou vzadu a na bocích. Nový Radeon je totiž vybaven unikátním systémem chlazení, uvnitř se skrývají dvě turbíny jež ženou vzduch zezadu otvorem skrze vapor-chamber ven ze skříně přední záslepkou. Na pohled je tedy karta jen "ohromná černá cihla" bez otvoru.

Cena, dostupnost a výkon zatím oznámen nebyl. Nezbývá než si ještě pár týdnů počkat. Únor bude měsícem souboje "Titánů", kdy oba výrobci uvedou na trh svá duální řešení.

UPDATE 26/1/2010 - Nové fotografie ukázali, že karta má ventilátor uprostřed, a ten žene dvěma průdochy vzduch zepředu dozadu a naopak u druhého jádra. Původní zpráva byla překladem ze zdroje Techpowerup, jež se mýlil jak v systému chlazení tak napájecích konektorech. Ostatně podívejte se do zdrojového textu na TPU ... říká, co jsem já napsal výše v této newsce.

Zdroj: Techpowerup

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama