nvidia-oznamila-vyvoj-vlastniho-cpu-zacne-konkurovat-intelu-a-amd
Novinka nVidia oznámila vývoj vlastního CPU. Začne konkurovat Intelu a AMD

nVidia oznámila vývoj vlastního CPU. Začne konkurovat Intelu a AMD

Jan Troška

Jan Troška

8. 1. 2011 10:00 20

 Procesor založený na architektuře ARM má být určen pro stolní počítače, servery i pracovní stanice. 

Reklama

nVidii nahrává i fakt, že Microsoft oznámil podporu architektury ARM v další generaci chystaných Windows. Ta by na trhu mohla být už koncem roku 2011. nVidia by se tak mohla dostat na zatím neobjevený trh velkých procesorů ARM tikajících ve stolních počítačích. ARM doposud známe jen ze smartphonů, tabletů a dalších úsporných zařízení.

Ve své podstatě tak společnost ze Santa Clary nebude mít procesor, který by Intelu nebo AMD mohl konkurovat v parametrech, ale využitím. Koncovým zákazníkům je totiž jedno, jestli si koupí počítač s architekturou ARM nebo x86, zajímá je přítomnost Windows a jestli je možné spouštění aplikací, na které jsou zvyklí. Pokud se tedy nic nepokazí a finální zařízení budou dostupná za rozumnou cenu, může se Intel i AMD obávat o své zisky.

nVidia má s ARM velké zkušenosti, neboť dodává na trh grafické řešení Tegra založené právě na spolupráci s ARM. Zatímco byla doposud závislá na dalších výrobcích, s příchodem výroby vlastních procesorů by se na trhu mohla rázem stala velkým hráčem.

Celý projekt se jmenuje Denver a nejsou o něm zatím žádné bližší informace. Oznámení o projektu proběhlo ve středu na veletrhu CES 2011 v Las Vegas.

nVidia oznámila vývoj vlastního CPU. Začne konkurovat Intelu a AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama