micron-prida-do-25nm-nand-cipu-ecc-clearnand-s-delsi-zivotnosti
Novinka Micron přidá do 25nm NAND čipů ECC – ClearNAND s delší životností

Micron přidá do 25nm NAND čipů ECC – ClearNAND s delší životností

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

4. 12. 2010 12:00

Micron pracuje na nových paměťových čipech, které by měly mít mnohem vyšší životnost než dnenší 25nm MLC NAND paměťové čipy.

Reklama

Micron včera představil způsob, kterým chce zlepšit životnost NAND paměťových čipů. Pokud se podíváte na levý spodní obrázek tak zjistíte, že se zmenšováním výrobního procesu je stále více potřeba opravovat chyby, tedy vzniká chyb mnohem více a klesá tím životnost. Opravování chyb má na starost tzv. ECC (Error-Correcting Code), která pomocí algoritmů chyby opraví. ECC je v dnešní době implementováno na straně řadiče a to je to, co Micron změní. Micron do paměťových NAND čipů přidá ECC, které by tak mělo být mnohem efektivnější. Micron novou technologii nazval ClearNAND a jak to vypadá oproti dneším 25nm NAND pamětím vám ukáže obrázek vpravo. Každý paměťový čip si tak bude schopný opravovat chyby v buňkách sám.

Micron přidá do 25nm NAND čipů ECC – ClearNAND s delší životností
i Zdroj: PCTuning.cz
Micron přidá do 25nm NAND čipů ECC – ClearNAND s delší životností
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová technologie by měla být aplikována v nových 25nm paměťových čipech a měla by tak zvýšit životnost SSD. Když bylo vydáno první SSD, které využívalo 50nm NAND paměťové čipy, jejich životnost byla 10 000 zápisů/smazání. Postupem zmenšování jsme se dostali až k dnešním 3 000 zápisům/smazání u 25nm MLC NAND pamětí. ClearNAND budou pinově kompatibilní s dnešními 25nm NAND čipy, takže je bude možné použít na již vytvořené PCB (deska plošných spojů). Micron doufá, že do roku 2014 budou ClearNAND tvořit většinu SSD. 

Zdroj: NordicHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama